Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 10 Апр, 2024 9:00 am Сря

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 7 мнения ] 
Message
Сготвено на: 28 Май, 2005 8:52 pm Съб 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 30 Апр, 2005 10:03 pm Съб
Мнения: 303
Location: Варна
Запържете 3-4 стръка зелен лук в три лъж.олио.Добавете четвърт кайма и бъркайте докато побелее.Залеите с 2/3чаша пил.бульон и добавете 1/2чаша фиде.Подправете със сол,чер.пипер и магданоз.След като леко набъбне фидето дръпнете от огъня.Правите палачинки/или ги купувате готови/Увиите с тях едри сарми и ги подредете в намазана с малко масло тавичка.Залеите ги с 2 яйца,разбити с лъжица брашно и 1/2 чаша прясно мляко,мъничко сол и чер пипер.Отгоре настържете кашкавал и ги запечете в умурено гореща фурна.Страхотно ястие е със студена каменица или изстудено бяло преславско вино.Добър апетит.


 Profile  
 
Сготвено на: 29 Май, 2005 8:07 am Нед 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
В събота Вили е била явно на вълна "Сърми". И тези звучат страхотно, направо усещам уханието им, носещо се от фурната! :facelick:


 Profile  
 
Сготвено на: 29 Май, 2005 12:02 pm Нед 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 30 Апр, 2005 10:03 pm Съб
Мнения: 303
Location: Варна
:roll: Мисля,че отговорих на този въпрос.Само не знам дали греша но в моя речник е сарма,пък може и да греша.Важното е ,че става много вкусно и не е тежко за ядене.Поздрави Вили.


 Profile  
 
Сготвено на: 29 Май, 2005 4:27 pm Нед 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
vivagd написа:
:roll: Мисля,че отговорих на този въпрос.Само не знам дали греша но в моя речник е сарма,пък може и да греша.Важното е ,че става много вкусно и не е тежко за ядене.Поздрави Вили.


Абсолютно си права. Сармата е за ядене, сърмата е плат.


 Profile  
 
Сготвено на: 29 Май, 2005 9:14 pm Нед 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
:roll: В моя тълковен речник (на Наука и изкуство от 1994) се среща само варианта сАрма, докато в правописния (от 1995) ги има и двата (сАрма и сЪрма).


 Profile  
 
Сготвено на: 30 Май, 2005 1:36 am Пон 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
biskvitka написа:
:roll: В моя тълковен речник (на Наука и изкуство от 1994) се среща само варианта сАрма, докато в правописния (от 1995) ги има и двата (сАрма и сЪрма).

Тъй като думата е турска, турците я произнасят и пишат "сарма", което би трябвало да е правилното.
Но т.н. "народна етимология" ***** мамата на всяка правилна дума и я легализира като "добила гражданственост", вследствие на което рано или късно влиза в речниците или като дублетна форма, или като вариант, какъвто е и този случай.
Масово се пише "сърма".
Така де, страната ни масово е затънала в чалга, Азис пее в операта и ще става депутат/ка, а ние сме се закахърили за една "сарма"... :)


 Profile  
 
Сготвено на: 30 Май, 2005 11:29 am Пон 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Малце се отплеснахме от темата, ама трябва все пак да различаваме папането от плата, нали?


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 7 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB