Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 16 Апр, 2024 1:01 pm Вто

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 7 мнения ] 
Message
Сготвено на: 29 Май, 2005 9:14 pm Нед 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
:roll: В моя тълковен речник (на Наука и изкуство от 1994) се среща само варианта сАрма, докато в правописния (от 1995) ги има и двата (сАрма и сЪрма).


 Profile  
 
Сготвено на: 30 Май, 2005 1:36 am Пон 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
biskvitka написа:
:roll: В моя тълковен речник (на Наука и изкуство от 1994) се среща само варианта сАрма, докато в правописния (от 1995) ги има и двата (сАрма и сЪрма).

Тъй като думата е турска, турците я произнасят и пишат "сарма", което би трябвало да е правилното.
Но т.н. "народна етимология" ***** мамата на всяка правилна дума и я легализира като "добила гражданственост", вследствие на което рано или късно влиза в речниците или като дублетна форма, или като вариант, какъвто е и този случай.
Масово се пише "сърма".
Така де, страната ни масово е затънала в чалга, Азис пее в операта и ще става депутат/ка, а ние сме се закахърили за една "сарма"... :)


 Profile  
 
Сготвено на: 30 Май, 2005 11:29 am Пон 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Малце се отплеснахме от темата, ама трябва все пак да различаваме папането от плата, нали?


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 7 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB