Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 17 Фев, 2020 5:55 am Пон

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 43 мнения ]  Към страница 1, 2  Next
Message
Сготвено на: 11 Дек, 2006 12:19 pm Пон 
User avatar
vertically challenged

Offline
Готви от: 27 Мар, 2006 2:02 pm Пон
Мнения: 1645
Location: София
Според дамите, които ми я споделиха, това е дъ уан ен онли истински пататник, щото така го правели в Момчиловци :mrgreen:

Нужни са само

Картофи
1-2 яйца
:!: Джоджен
Сол

На около половин кило картофи се слага едно яйце, ако е цял килограм, значи двенки.

Настъргват се картофите, омесват се с яйцето и джоджена (чието количество е на вкус, на мен страшно ми хареса с повечко), солта и се слага сместа да се пържи в 1-1.5 лъжици олио на тих огън. Трябва да е станала тъмнозлатна коричката отдолу, преди да се обърне.

Принципно се употребява с кисело мляко, но и с биричка върви много добре :mrgreen:

Бях изумена от вкуса, който добави джоджена, даже леекинко го усещах като някакво синьо сирене...странно, но ужасно вкусно :)


 Profile  
 
Сготвено на: 11 Дек, 2006 1:30 pm Пон 
User avatar
Почетен член

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:09 pm Нед
Мнения: 1613
Location: София
Жесток им е пататникът, наистина! Тия в Момчиловци въобще ги бива много, ама много в готвенето. И клинът им с ориз е убиец! А какви чевермета с мед въртят... :ligi:


 Profile  
 
Сготвено на: 11 Дек, 2006 2:38 pm Пон 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
to4ica написа:
Жесток им е пататникът, наистина! Тия в Момчиловци въобще ги бива много, ама много в готвенето. И клинът им с ориз е убиец! А какви чевермета с мед въртят... :ligi:


Потвърждавам, макар че вЧепатленията ми са от преди 10-тина години. Само се чудя, тоя клин, дет го споменава Антоновица, с какво се избиваше? :mrgreen:


 Profile  
 
Сготвено на: 20 Дек, 2006 11:27 am Сря 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4691
Location: София
Бискито забърка този пататник, но както отбелязахме, трябва предварително да си го опитал, за да знаеш към какъв вкус да се стремиш, щото нашето се получи нещо не кой знае какво. Виж като му добавих кисело мляко и настърган кашкавал нещата се смениха, но пък избягах от оригинала.


 Profile  
 
Сготвено на: 14 Яну, 2007 10:42 pm Нед 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 11 Яну, 2007 4:38 pm Чет
Мнения: 4
Location: София
Опитах се да го направя тази вечер, нищо не се получи :oops:
Никога не съм яла Пататник и може би затова не знам как точно трябва да изглежда. Моят наподобяваше на нещо като дебела палачинка, добре изпържена от двете си страни, леко глетава отвътре :oops:
Е, отиде в кофата :lol:
Някой може ли да опише как трябва да изглежда пататникът? Колко трябва да бъде дебел?


 Profile  
 
Сготвено на: 14 Яну, 2007 11:39 pm Нед 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4691
Location: София
ГладнотоСлонче написа:
Опитах се да го направя тази вечер, нищо не се получи :oops:
Не му се притеснявай, фалът не е само при теб. Когато Биски го приготви (ставаше за ядене, ама нищо особено) решихме, че човек трябва първо да го опита някъде и чак след това да го приготви. Така че, Момчиловци, пази се, идваме група гладни кулинари!!!


 Profile  
 
Сготвено на: 14 Яну, 2007 11:52 pm Нед 
User avatar
Почетен член

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:09 pm Нед
Мнения: 1613
Location: София
MR.LAZY написа:
Така че, Момчиловци, пази се, идваме група гладни кулинари!!!

Идеята хич не е лоша -. ще видите тогава дали е "нищо особено" :mrgreen:


 Profile  
 
Сготвено на: 15 Яну, 2007 9:30 am Пон 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
MR.LAZY написа:
... Когато Биски го приготви (ставаше за ядене, ама нищо особено) ...


Нищо не разбирате! Това е едно прекрасно нещо! И си е точно като дебела палачинка, леко глетава отвътре. Слонче, всъщност си направила точно каквото трябва.


 Profile  
 
Сготвено на: 15 Яну, 2007 10:20 am Пон 

Готвач

Offline
Готви от: 06 Дек, 2005 7:08 am Вто
Мнения: 738
Пробвайте първо да го направите с варени картофи, защото най-вероятно, макар всички картофи в България да са смолянски :mrgreen: използвате някой друг модел.
Нататък е същото - яйца и джоджен или копър, който обича.
Но се пържи или по-скоро пече с много малко мазнина - най-добре е на тикла или сач, ама става и на по дебелшък тиган.
Иииии... от варени картофи трябва да ги правите по-малки търкалетата щото инак трудно се обръщат.


 Profile  
 
Сготвено на: 15 Яну, 2007 10:24 am Пон 
User avatar
vertically challenged

Offline
Готви от: 27 Мар, 2006 2:02 pm Пон
Мнения: 1645
Location: София
yosif написа:
Но се пържи или по-скоро пече с много малко мазнина.

Аха, това е доста важно според мен. А с варени компири как ще стане, няма ли да залепне :roll:


 Profile  
 
Сготвено на: 15 Яну, 2007 10:39 am Пон 

Готвач

Offline
Готви от: 06 Дек, 2005 7:08 am Вто
Мнения: 738
Нещата залепват, когато повърхността на контакта не е достатъчно загрята.
Дали има мазнина или не е без значение.
Освен туй, когато станат готови се отлепват сами.


 Profile  
 
Сготвено на: 15 Яну, 2007 11:00 am Пон 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4691
Location: София
Алеко написа:
MR.LAZY написа:
... Когато Биски го приготви (ставаше за ядене, ама нищо особено) ...


Нищо не разбирате! Това е едно прекрасно нещо!
Ти правил ли си го у вас или си ял на място? Защото съм почти сигурен, че ако си го приготвиш сам, ще се включиш в групата на "неразбиращите".


 Profile  
 
Сготвено на: 15 Яну, 2007 11:17 am Пон 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
И двете. :P

Ял съм го почти навсякъде из Родопите, където съм бил: Момчиловци, Доспат, Девин, Смолян.

Правил съм го и вкъщи - в кръгла тава за пица. Стана екстра!

А това, дето казва Йосифчо (Висарионович? :mrgreen: ) за варените картофи - така едно време баба ми правеше испанска тортия.


 Profile  
 
Сготвено на: 15 Яну, 2007 11:17 am Пон 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 11 Яну, 2007 4:38 pm Чет
Мнения: 4
Location: София
А колко трябва да бъде дебело това чудо, никой не казва :roll:
Моят пататник беше с дебелина над два сантиметра и да си призная бая се озорих с обръщането.


 Profile  
 
Сготвено на: 15 Яну, 2007 11:32 am Пон 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4691
Location: София
Да, Алеко, но първо си опитал оригинала, а след това си го правил и затова ти се е получил. Гарантирам, че няма човек, на който да му се е получил в домашни условия, ако преди това не е опитал оригинала.


 Profile  
 
Сготвено на: 15 Яну, 2007 11:44 am Пон 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
ГладнотоСлонче написа:
А колко трябва да бъде дебело това чудо, никой не казва :roll:
Моят пататник беше с дебелина над два сантиметра и да си призная бая се озорих с обръщането.


Пръст и 1/2, ама от моите, които са с размера на средностатистическо кебапче. :mrgreen:


 Profile  
 
Сготвено на: 15 Яну, 2007 11:46 am Пон 
User avatar
vertically challenged

Offline
Готви от: 27 Мар, 2006 2:02 pm Пон
Мнения: 1645
Location: София
Гладно слонче, два сантиметра е може би мааалко по-дебело от небходимото, но пък не виждам какъв е проблема да стане и дебеличък :) По принцип пататникът се обръща на капак - като позлатее достатъчно долната част го хлъзгаш върху достатъчно широкия капак и след това го плясваш внимателно върху суровата част, това е. Да не си прекалила с мазнината? Аз нямах усещането да е глетаво като го ядох...
Тук му е мястото да си призная, че още не съм се пробвала да го правя... :oops: Но не мисля, че е сложно, наблюдавах внимателно като ми го правеха.


 Profile  
 
Сготвено на: 15 Яну, 2007 11:50 am Пон 
User avatar
Почетен член

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:09 pm Нед
Мнения: 1613
Location: София
И аз като Алеко го пека с тава в средата на фурната, с дебелина около 1,5 - 2см и не го обръщам въобще. Отгоре трябва да е здраво зачервен, за да не са сурови картофите отвътре.


 Profile  
 
Сготвено на: 15 Яну, 2007 11:54 am Пон 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 11 Яну, 2007 4:38 pm Чет
Мнения: 4
Location: София
Сега, като ви чета отговорите, се окуражавам! :)
Все пак не съм претърпяла чаааак такъв провал, както си мислех! Пак ще се пробвам скоро. Куцо пиле имаш право, май наистина сложих повечко мазнина.
След втория опит ще докладвам за резултата. Нещо се амбицирах ;)


 Profile  
 
Сготвено на: 15 Яну, 2007 12:03 pm Пон 
User avatar
vertically challenged

Offline
Готви от: 27 Мар, 2006 2:02 pm Пон
Мнения: 1645
Location: София
Успех! :)


 Profile  
 
Сготвено на: 15 Яну, 2007 12:14 pm Пон 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4691
Location: София
Куцо пиле написа:
Тук му е мястото да си призная, че още не съм се пробвала да го правя... :oops: Но не мисля, че е сложно, наблюдавах внимателно като ми го правеха.
А, бе, щом при Биски не се получи, явно не е толкоз просто...


 Profile  
 
Сготвено на: 15 Яну, 2007 12:27 pm Пон 
User avatar
Почетен член

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:09 pm Нед
Мнения: 1613
Location: София
MR.LAZY написа:
при Биски не се получи,

Може пък да се е получило, но ти да не си го оценил. Целият номер е в патата май - като родопските картофи нийде няма.


 Profile  
 
Сготвено на: 15 Яну, 2007 12:58 pm Пон 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 9:41 pm Вто
Мнения: 2213
С този пататник и някои професионални готвачи не могат да се справят - в един ресторант във Велинград ни го поднесоха под формата на шницели, силно кремирани отвън и сурови отвътре. Е, може и картофите да са били виновни. :mrgreen:


 Profile  
 
Сготвено на: 15 Яну, 2007 1:02 pm Пон 
User avatar
vertically challenged

Offline
Готви от: 27 Мар, 2006 2:02 pm Пон
Мнения: 1645
Location: София
MR.LAZY написа:
А, бе, щом при Биски не се получи, явно не е толкоз просто...
Да, ама аз съм гледала как се прави :P А Биски е слушала само куците ми обяснения :oops:


 Profile  
 
Сготвено на: 15 Яну, 2007 4:00 pm Пон 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Пиле, твоята позната дава ли уроци? :oops: :oops: :oops:
И аз се амбицирах ;)


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 43 мнения ]  Към страница 1, 2  Next

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB