ПЪЛНЕНИ ТИКВИЧКИ
===================
Продукти:
========
4 средноголеми тиквички,
100 гр. сирене,
200 гр. извара,
2 яйца,
2 големи глави лук,
скилидките от 1 гл. чесън,
4 с.л. зехтин (олио),
4 домата,
3 сл. галета,
1 вр. копър,
1 зелена люта чушка,
сол, черен пипер на вкус.
Приготовление:
============
Тиквичките се обелват (аз традиционно не ги беля когато са съвсем пресни) и разрязват надлъжно на половинки.
Внимателно се издълбава вътрешността им като се стараете да остане по-дебела стеничка.
Посоляват се, подреждат се в тавичка и се слагат в загрята фурна за 15 мин.
Същата работа върши и бланширане във вряща вода за 3-4 мин. или в MW за 2 мин.
Нарязваме на ситно лука и на едро скилидките чесън и ги слагаме заедно с издълбаната част от тиквичките и 2 с.л. зехтин (олио) да се задушават в тиган. Когато поомекне лукът, добавяме 1 обелен и ситно нарязан домат. Изпаряваме достатъчно, малко посоляваме и сваляме от огъня.
Когато сместа поизстине добавяме предварително намачканото сирене и изварата, ситно нарязания копър, нарязаната люта чушка, галетата и яйцата.
Разбъркваме добре и пълним с връх половинките от тиквичките.
Дъното на тавичката покриваме със останалата след пълненето смес с добавката на другите домати, нарязани на ситно. Добавяме 1 чаша вода.
Подреждаме напълнените тиквички, поливаме всяка с по малко зехтин (олио) и слагаме в силно загрята фурна (200°, по средата на фурната).
Печем около 20 мин.
Сервираме поизстинали (аз ги обичам съвсем изстинали, по-вкусни са...), като допълнително приготвяме класическия чеснов сос - гъсто кисело мляко, копър,счукан чесън, счукани или смлени орехови ядки.
|