Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 17 Апр, 2024 1:16 am Сря

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 6 мнения ] 
Message
 Рецепта: Гулаш
Сготвено на: 29 Юни, 2005 5:54 pm Сря 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
Гулаш
=========

Продукти:
1 кг. месо ( свинско, телешко, а защо не и пилешко от бутчета),
125 гр. масло,
5 с.л. брашно,
сол, черен пипер на вкус.

Приготовление:
Месото нарязваме на хапки, поръсваме със сол и черен пипер.

Оставяме да престои половин час в хладилника.
В тенджерата, в която ще готвим яденето загряваме маслото, прибавяме месото и го изпържваме добре.
Отцеждаме мазнината, заливаме месото с 6 чаши топла вода и варим още 30-40 мин. според месото (телешкото 40 мин.).

Оставяме да изстине. Пресипваме в друг съд. Отделяме месото от бульона.

Отново използваме тенджерата, в която последно ще остане гулашът.

В измитата и подсушена тенджера изсипваме отцедената преди това мазнина, загряваме. В загрятата мазнина запържваме брашното докато започне да порозовява. Към края на пърженето добавяме на върха на ножа лют червен пипер или капка подлютено олио. Разреждаме със студения бульон до рядък сос.
Добавяме месото и доваряваме 15 мин.

Преди сваляне от огъня подправяме със счукан чесън и половин обелен и нарязан на кубчета лимон.
Поднасяме с гарнитура от пържени или задушени картофи. Или картофи соте.


 Profile  
 
 Рецепта: Гулаш
Сготвено на: 30 Юни, 2005 10:09 am Чет 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Хкм, хкм...

Ако е ГУЛАШ, защо е в българската кухня, а не в международната (щото нали гулашът беше маджарска манджа?)?


 Profile  
 
 Рецепта: Гулаш
Сготвено на: 30 Юни, 2005 4:03 pm Чет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
Алеко написа:
Хкм, хкм...

Ако е ГУЛАШ, защо е в българската кухня, а не в международната (щото нали гулашът беше маджарска манджа?)?


Хе,хе, щото си е моя рецепта, лично-персонална, пък "аз съм българче, обичам..." и т.н.... :) :) :)
Като си го готвят маджарите да си го слагат в маджарската куФня. :)
Само им ползвам названието, ама няма да им платя за авторско право, щото "сите българи" сме си такива, не обичаме да плащаме...
Щото и нямаме, де...
Не за друго. :)


 Profile  
 
 Рецепта: Гулаш
Сготвено на: 30 Юни, 2005 4:21 pm Чет 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Ми няма ли да е по-добре да го кръстиш тогава КЕБАП? То не че и това е чисто българско, ама... и аз не се сещам за нещо по добро. Ще стане като "Драсни-пални-клечица" - нещо като "Месо-на-късове-в-сос". :mrgreen:


 Profile  
 
 Рецепта: Гулаш
Сготвено на: 30 Юни, 2005 10:49 pm Чет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
Алеко написа:
Ми няма ли да е по-добре да го кръстиш тогава КЕБАП? То не че и това е чисто българско, ама... и аз не се сещам за нещо по добро. Ще стане като "Драсни-пални-клечица" - нещо като "Месо-на-късове-в-сос". :mrgreen:

То, че е "Месо-на-късчета-в-сос" си е ясно, ама по-така звучи като му кажеш "Гула-а-аш". :)
И несведущите веднага опулват очи от възхищение... :)
А ако им напишеш "кебап" кой ще ти обърне внимание?
Ще получиш едно "Хм, кебап..." с голяма доза унилост и разочарование в гласа. :(
Психология трябва, приятелю Алеко, психология... :) :) :)


 Profile  
 
 Рецепта: Гулаш
Сготвено на: 01 Юли, 2005 10:40 am Пет 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Аааа, защо? Аз като чуя кебап, направо връзвам лигавничето :ligi:


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 6 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Google [Bot] и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB