Взимате към половинка обезкостени и нарязани на сравнително тънко котлети (контрафиле). Начуквате ги съвсем лекичко и втривате сол и чер. пипер. В тиган загрявате добре малко (но достатъчно :-) ) олио и ги слагате да се пържат.
Месото е крехко и стават много бързо - по около 2 мин. от двете страни, Махате ги от тигана, а в него добавяте около 1/4 до 1/3 пакетче масло, както ви харесва.
Веднага след като се разтопи маслото добавяте 1 суп. лъжица брашно и бРъкате енергично докато съвсем се "смие" с маслото и останалото олио. Без да му позволявате да започне да се зачервява добавяте прибл. 500 гр. предварително нарязани и бланширани манатарки и около 1 чаша вода.
Бъркайте лекичко и добавете сол на вкус и съвсем малко черен пипер. След около 5 мин. добавете каретата, покрийте ги с гъбите, изключете котлона и похлупете за още 4-6 мин.
Готово за сервиране.
Това беше мързеливия и не особено кулинарно възвишения вариант.
Сега по-добрия.
Същото количество месо (само посолено и напиперено) се изпича на скара. До тук нищо сложно.
Взимате 2-3 големи пресни хлебни (бели) манатарки - сурови към 200-400 гр. Отделяте порестия "сюнгер" под гуглата и ги нарязвате на не много големи кубчета. Слагате в тиган 2-3 суп. лъжици зехтин и 1/3 пакетче масло. След като мазнината добре се загрее добавяте гъбите и ги изпържвате. Мазнината трябва да е силно загрята. Гъбите си пускат достатъчно вода, така че можете да ги оставите и 4-5 мин. под похлупак да се душат. С решетъчна лъжица махате гъбите, слагате 1 суп. лъжица брашно, разбурквате добре, ако е нужно добавяте малко вода и връщате гъбите. Разбърквате и душите още малко. Сервирате каренцата залети с получения сос и картофено пюре.
К'ва е разликата? Манатарката по принцип е много уханна гъба и съвсем малко количество е достъчно да придаде този специфичен и прекрасен аромат на манджата. Ако прекалите с количеството както в първия вариант, месото общо взето не се усеща. Но ние сме чревоугодници

, тази година майката природа ни е дарила достъчно, а пък и Ленин е казал: "Да има!"
Според мен няма смисъл и в двете да се добавят допълнителни подправки, освен черния пипер, защото може да се получи неприятно сбиване на аромати.