Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 15 Окт, 2018 9:56 pm Пон

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 5 мнения ] 
Message
Сготвено на: 23 Юли, 2005 7:57 pm Съб 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Плънка:
500 г телешка кайма
250 мл бисерен ориз
1-2 глави лук
1 с.л. доматено пюре
чубрица, сминдух, босилек, черен пипер и съвсем малко червен

Лукът се запържва, към него се добавя оризът и се залива с 250 мл гореща вода. Посолява се, добавя се пюрето и се вари (с бъркане) на среден огън, докато оризът изцяло поеме течността. Докато е още горещ оризът, към него се прибавят каймата и подправките.

Една голяма зелка (около 2 кг) се разрязва напречно (образно казано, малко по-ниско от Екватора :)). Долната половина с по-дебели и груби листа се оставя за нещо друго (например, салата). Горната се вари в кипяща подсолена и подкиселена вода, като с голяма вилица внимателно се отделят листата. Цялата тази процедура с варенето не трябва да продължава повече от 5-6 мин.
Листата се разрязват на две (по-големите на три), а на най-малките само им се изрязва дебелата жилка.
Завиват се сармички и се нареждат в тенджера, покрита със зелеви листа.

Сармичките се заливат с 200 мл настъргани домати (аз нямах и сложих малко доматено пюре, разтворено във вода). Върху тях се долива вода (без да покрива последния ред), сипва се и малко олио. Отгоре се закриват със зелеви листа (на мен не ми останаха и пропуснах този момент), покриват се с чиния и се варят на среден огън (или малко по-силен от средния), докато заврат, след което огънят се намалява и ястието къкри, докато зелевата обвивка се свари (това се проверява с дървено шишче - така няма опасност да се изгорите).

Поднасят се със сметана.

Изглежда много сложно, вероятно заради дългите обяснения, но изобщо не е трудно.


 Profile  
 
Сготвено на: 23 Юли, 2005 9:12 pm Съб 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 30 Апр, 2005 10:03 pm Съб
Мнения: 303
Location: Варна
И така са чудесни, но пробвай и този вариант:

вместо кайма ситно нарязано обезкостено свинско месо/пилешко/, 200 гр. гъби, 2 обелени домата и нарязани на ситно към плънката. И не в тенджера, а в тавичка във фурната. Когато са готови, всяка сърма се посипва с настърган кашкавал и се връща във фурната още 5-10 мин докато кашкавалът се запече. Подходяща гарнитура са пържените картофи. :lol:


 Profile  
 
Сготвено на: 25 Юли, 2005 1:16 pm Пон 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Имах честта и удоволствието да пробвам сърмичките на Бисквитка и мога с две-три ръце да се подпиша, че са страхотни!


 Profile  
 
Сготвено на: 26 Юли, 2005 10:20 pm Вто 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 03 Юни, 2004 4:24 pm Чет
Мнения: 1472
Location: София
Сърмичките,наистина бяха страхотни! :P
Вили,това което предлагаш звучи страхотно..предполагам става и с прясно и с кисело зеле..
Това за картофите, серизоно ли е?Никога не съм яла сърми с картофи ,камо ли пържени.. :-?


 Profile  
 
Сготвено на: 27 Юли, 2005 8:56 pm Сря 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 30 Апр, 2005 10:03 pm Съб
Мнения: 303
Location: Варна
Здравейте!За пържените картофи само за сърмите от прясно зеле.Не си ли пробвала мусака зеленчукова или само с пилешка кайма с пипер,тиквичка,патладжан,ситно нарязано прясно зеле/само,че трябва да поври предварително поне около час плюс лук,морков,картофи,домат,сол и черен пипер на вкус и заливка за мусака.Става чудесна.Пробвай особенно сега когато всичко е прясно.


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 5 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB