Продукти:
за печените зеленчуци:
2 тиквички,
2 червени чушки,
1 глава лук,
4 стръка магданоз,
сол на вкус,
олио
за каймата:
500 гр. телешка (или смес),
2 яйца,
2 филии хляб,
1 к.чаша кетчуп,
3 с.л. червено вино,
щипка риган,
щипка босилек,
сол и черен пипер на вкус
за гарнитурата:
картофено пюре с горчица и зелена салата с репички
Приготвяне:
Тиквичките се обелват и нарязват на филийки, лукът на четвъртинки, чушките почистени от семето на две. Слагат се в тавичка, покриват се с клонките магданоз и се поръсват с олио. Пекат се в предварително загрята фурна 6 мин. и се обръщат от другата страна. Изваждат се и се нарязват (за по-бързо може да се обработят в тиган тип скара). В купа се смесват каймата, сол и чер.пипер на вкус, кетчупът, червеното вино, босилек, риган, яйцата. Хлябът трябва да е сух и се натрошава (може и галета или счукан сухар). Обърква се добре и се добавят накълцаните зеленчуци. Отново се обърква и сместа се разпределя в намазнена и покрита с хартия за печене продълговата форма за кекс. Пече се на водна баня 40-50 мин. в предварително загрята фурна на 180 градуса. Леко топъл се обръща върху дъска и се нарязва на филии. Сервира се по 2 или 3 парчета в чиния. Върху парчетата със шприц вълнообразно се добавя картофеното пюре, а отстрани зелена салата. Във Варна на Златни пясъци има едно заведение което приготвя този специалитет от години и чужденците го обожават.
Добър апетит.
|