Често си купувам списание Паралели и в последно време в кулинарната рубрика имат страхотни попадения. Ето ви една от рецептите, която изпробвах вече няколко пъти )))).
ЛЕК ЛЕТЕН СПЕЦИАЛИТЕТ
(пише, че обемът е за 5 порции, ама не е вярно, най-много за 2-ма ))). Много е вкусно....ужас..ужас)
3 патладжана /от тумбестите/
350 гр. лук
250 гр. домати
1 тиквичка
75 гр. зехтин
2 скилидки чесън /и с 8 става/
сол
риган
бял/черен прясно смлян пипер
олио
Срязвате патладжаните на 2 по дължина, посолявате ги и оставате да се отцеди горчивият сок. През това време нарязвате лука на шайби и го слагате в зехтина да се задуши. Когато лукът е вече полуомекнал, прибавяте нарязаните на кубчета домати и тиквичка и овкусявате с ригана, солта, пипера и двете скилидки чесън прекарани през преса /другите 6 цели/. Задушавате още малко
патладжаните. Издълбавате и пържите в силно сгорещено олио само откъм кората. Издълбаното изпържвате, за да няма загуби. След като ги изпържите ги нареждате в тавичка, а в тях слагате задушената вече плънка. Пече се 15 до 20 мин на 180 С°. Страшна работа!
Първият път изпълних рецептата на 100%, но за тези които не държат прекалено на подреденото плато предлагам моята школа:
Срязвате патладжаните без да ги издълбавате. Следва осоляването. Пържите ги пак само от към кората, след което ги обелвате, срязвате ги надълго още няколко пъти и полагате в тавичката. Другото е същото...
Добър апетит!!!
|