Доброто хапване върви ръка за ръка с поезията! И за да докажа това, ето нещо, което Баш експертът беше публикувал в един друг Форум:
========
МАНДЖА ПОЕТИКА ПИКАНТ
Чудна гозбица пикантна,
за трапеза най-галантна,
лично с вашата ръка,
пригответе – хей така:
- Пилешко месце вземете,
на парченца нарежете.
Гъбки - мъничко сварени,
както са си леко сгрени.
Добавете кълцан лук,
Джоджан, с мерудия тук,
ким и чер пипер на вкус.
После им речете: - Сус!
Край на врявата махленска!
В тази тенджерка виенска –
всичко тук да се обърка!
Нека никой да не мърка!
Двадесет и чет’ри часа
ви се дават за нагласа -
във хладилник мразовит.
Хем без мрънканица! Шит !!!
Утре пък, на ранина –
слагам чашка мазнина.
И за да е най-добре -
плюс - доматено пюре.
Чашка-две вода веднага -
и на огъня се слага!
Всичко се така вари –
та водата да изври.
Мазнинката да не бяга!
Гарнитурката се слага,
Във чинийки се наглася
и на всеки се поднася.
: )
=======
Пилешко месо, нарязано на хапки – (400 гр.)
Гъби около 400 гр. Нарязани, леко сварени (10 мин).
Зелен лук една-две връзки нарязан
Мерудия, джоджан, ким, чер пипер – на вкус.
Всичко се нарязва и смесва във виенска тенджера.
Престоява 24 часа в хладилник.
На следващия ден се добавя доматено пюре
на вкус (прибл. 2-3 суп.л.), 1/2 кафяна чашка олио
и 1.5-2 каф.чаши вода.
Ври на тих огън, като периодично се бърка
докато остане на мазнината. (Ако не достатъчно сварено, може да се добави
вода и да се продължи варенето, до пълна готовност). Гарнира се с малко картофено пюре или картофена салата.