Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 04 Дек, 2021 2:40 pm Съб

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 1 мнение ] 
Message
 Рецепта: Лучено суфле
Сготвено на: 21 Окт, 2004 3:14 pm Чет 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 31 Май, 2004 3:09 am Пон
Мнения: 181
Location: Хайде! На масата!
По-голямата част от хората имат предубеждения по отношение на този зеленчук. Какво да се прави - има лоша слава, мирише и предизвиква сълзи в очите. Ако се замислите, ще откриете че може да преброите на пръстите на двете си ръце ястията, в които лукът е основен компонент, а не само подправка. Я да видим - салата от пресен зелен/стар лук с маслини, омлет с лук, лучена супа, попска яхния, панирани колелца от лук, баница с лук, бонбони "Лукчета" - упс ... грешка :P .... май че ще са достатъчни пръстите на едната ръка....

Легендите разказват, че по време на строителството на Пирамидите са заплащали на строителите с лук, а стойността на един тон лук е била равна на стойността на девет тона злато.

Реших да допълня рецептите с още едно нетрадиционно лучено ястие. Между другото, миризмата му е доста апетитна.

Лучено суфле
-------------------
6 с.л. масло
4 с.л. брашно
1 ч.ч. прясно мляко
8 яйца - разделят се жълтъците от белтъците
3/4 ч.ч. ситно нарязан лук
Сол и прясно смлян черен пипер - на вкус

1. Половината от маслото се стрива на трохи заедно с брашното. Прибавя се млякото и се разбива с телена бъркалка на слаб огън. Подправя се със сол и пипер. Когато сместта се сгъсти се отстранява от огъня и се охлажда за около 5 минути.

2. Жълтъците се разбиват и се прибавят към брашнената каша. Връща се на огъня и се загрява при непрекъснато бъркане.

3. Загрява се фурната

4. Междувременно лукът се задушава в останато масло и се прибавя към сместта.

5. Белтъците се разбиват на сняг с щипка сол и се разбъкват леко към готовата смес.

6. Изсипва се в подмазана с масло форма за суфле/кейк и се пече около 30 минути, докато бухне добре и придобие кафеникав цвят.

Сервира се веднага.


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 1 мнение ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB