По-голямата част от хората имат предубеждения по отношение на този зеленчук. Какво да се прави - има лоша слава, мирише и предизвиква сълзи в очите. Ако се замислите, ще откриете че може да преброите на пръстите на двете си ръце ястията, в които лукът е основен компонент, а не само подправка. Я да видим - салата от пресен зелен/стар лук с маслини, омлет с лук, лучена супа, попска яхния, панирани колелца от лук, баница с лук, бонбони "Лукчета" - упс ... грешка

.... май че ще са достатъчни пръстите на едната ръка....
Легендите разказват, че по време на строителството на Пирамидите са заплащали на строителите с лук, а стойността на един тон лук е била равна на стойността на девет тона злато.
Реших да допълня рецептите с още едно нетрадиционно лучено ястие. Между другото, миризмата му е доста апетитна.
Лучено суфле
-------------------
6 с.л. масло
4 с.л. брашно
1 ч.ч. прясно мляко
8 яйца - разделят се жълтъците от белтъците
3/4 ч.ч. ситно нарязан лук
Сол и прясно смлян черен пипер - на вкус
1. Половината от маслото се стрива на трохи заедно с брашното. Прибавя се млякото и се разбива с телена бъркалка на слаб огън. Подправя се със сол и пипер. Когато сместта се сгъсти се отстранява от огъня и се охлажда за около 5 минути.
2. Жълтъците се разбиват и се прибавят към брашнената каша. Връща се на огъня и се загрява при непрекъснато бъркане.
3. Загрява се фурната
4. Междувременно лукът се задушава в останато масло и се прибавя към сместта.
5. Белтъците се разбиват на сняг с щипка сол и се разбъкват леко към готовата смес.
6. Изсипва се в подмазана с масло форма за суфле/кейк и се пече около 30 минути, докато бухне добре и придобие кафеникав цвят.
Сервира се веднага.