Като стана дума за вкусни и прости картофени ястия от родопската област се сещам за една рецепта, която знам от свекърва ми. Много проста, лесна и вкусна. Подходяща е и за летните жеги, защото не трябва да и баеш много, много
. Може повечето от вас да я знаят, но аз лично я научих преди 3 години, а наскоро я видях в малко по различен вариант под
името "Надупени картофи". Аз лично я знам като ..
Картофи по родопски
Необходими продукти:
за 4 души поне 1 кг средно големи картофи (ако е за основно може и повече),
по ситна морска сол,
масло
Приготвяне:
Картофите се разполовяват. На дъното на тава се разтапя малко масло, поръсва се морска сол. Отгоре се редят картофите в/у всяка половинка се слага малко парче масло. Пече се в силно загрята фурна докато отдолу се зачервят и омекнат. Ако по някаква причина не са омекнали, а вече са се зачервили фурната се намалява и се допичат.
Това е! Стават и за гарнитура и за основно по леко ястие!