Това е ястие с много интересен вкус, не по-лошо от класическите сарми с месна плънка.
за 2-3 порции:
1 ч.ч. сварен ориз
1 голяма глава лук, предварително нарязан наситно и запържен
1 консерва риба тон в собствен сос
листа от половин зелка
Оризът, лукът, рибата (отцедена от соса) и подправки (джинджифил, кориандър и бял пипер) се смесват.
Зелевите листа се нарязват на парчета, удобни за моделиране на сарми.
Оформят се сармички, като в средата на листа се слага плънка (слагам 1 ч.л.), завиват се като плик от всички страни и леко се стисват с ръка, така че да се изкара излишния въздух.
Сармичките се подреждат върху зелеви листа, невлезли в употреба, и се заливат с 1 с.л. олио, отцедения сок от рибата и вода, колкото да покрие сармите малко над половината.
Отгоре се слага една чиния и леко се притиска.
Сармите се варят на слаб огън около 30-40 мин, след като кипнат.
|