Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 16 Апр, 2024 10:18 am Вто

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 7 мнения ] 
Message
Сготвено на: 22 Дек, 2005 1:52 pm Чет 
User avatar
Почетен член

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:09 pm Нед
Мнения: 1613
Location: София
В с.Солища, Родопите, опитахме едно много вкусно телешко, което кой знае защо наричат

ТЕЛЕШКО С ТРАХАНА

1кг телешко без кости от предната част
1ч.ч. булгур
1ч.ч. едър шарен боб
1ч.ч. масло
по 1с.л. брашно и червен пипер, сол

Накиснатият от предната нощ боб и булгурът се измиват, заливат се със студена вода и се варят на слаб огън, докато омекнат. Междувременно месото се нарязва на парчета колкото кибритена кутия,задушава се в малко вода и се прибавя към варивата.

От маслото, брашното и ч.пипер се прави запръжка, която се излива в тенджерата и ястието къкри още няколко минути. Поднасят го с малки червени люти чушлета и счукан чесън в оцет. Бая се поизпотихме, но беше страшно вкусно!


 Profile  
 
Сготвено на: 23 Дек, 2005 12:29 am Пет 

Готвач

Offline
Готви от: 06 Дек, 2005 7:08 am Вто
Мнения: 738
Странджанска кухня, Румяна Урумова - от информатори
Тр'ахана или булгур се прави така: пшеница-летница( засята през пролетта - по мека е от зимницата - сята през есента и презимувала на полето) се почиства, измива се и леко се попарва. След това се разстила върху голяма конопена черга да изсъхне и чак тогава се мели с хромел( халомер) - между два камъка с резки, единият може да се върти. Зърното влиза в жентралния отвор на горния камък, а смления вече булгур - отстрани. Всяко семейство си смила за през зимата определено количество - използва се вместо ориз в манджите.

Трахан'а - още триеница - Отсява се брашно в тава и се ръси вода или зеленчукова отвара( бульон). Полусухата кашица се трие между дланите докато стане на трохи. Позасъхнали се пресяват през дърмон - голямо кожено решето. Използват се вместо кус-кус.

Хапнали сте Телешко с трахана т.е. с булгур.


 Profile  
 
Сготвено на: 23 Дек, 2005 6:59 am Пет 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Звучи невероятно вкусно! Точно за студените зимни дни!

А Солища е едно невероятно място, нали?!


 Profile  
 
Сготвено на: 23 Дек, 2005 8:45 am Пет 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 13 Окт, 2004 10:37 am Сря
Мнения: 470
To4ica А може ли да заместя булгура с ориз , защото иначе никой няма да го яде и кога трябва да сложа ориза?


 Profile  
 
Сготвено на: 23 Дек, 2005 1:52 pm Пет 
User avatar
Почетен член

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:09 pm Нед
Мнения: 1613
Location: София
yosif написа:
Странджанска кухня, Румяна Урумова - от информатори
Тр'ахана или булгур се прави така: ...
Леле, колко трудоемка работа за едното хапване! Но резултатът е върховен.
А аз си мислех, че само онова от брашно и зеленчуци се нарича трахана.


Алеко написа:
А Солища е едно невероятно място, нали?!
Приказка е! Въобще този край ми е от любимите. Защо не си купих една къшла навремето, докато все още беше възможно :hair:


 Profile  
 
Сготвено на: 23 Дек, 2005 2:34 pm Пет 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Преди 30-тина години кметът на Солища беше подарил на баща ми едно място да си построи къща. Грабнахме двамата с него лопата и кирка и хукнахме да кОпаме основи. Ама се оказа страшен каминяк, та след няколко часа и пришки по ръцете се отказахме. Вместо това кривнахме в близката нива с компири и изровихме млади картофчета, които после ги задушихме с масълце и копърец. Още ги помня!

А какво козе сирене съм ял там!


 Profile  
 
Сготвено на: 23 Дек, 2005 7:40 pm Пет 
User avatar
Почетен член

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:09 pm Нед
Мнения: 1613
Location: София
Алеко написа:
Вместо това кривнахме в близката нива с компири и изровихме млади картофчета, които после ги задушихме с масълце и копърец. Още ги помня!



Кво да си говорим, умното си е мъдро :lol:


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 7 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB