Когато душата похапва в "Параклиса"
домашни български гозби
Пенка Михова
стр. 126,
19. ПЕЧЕН БУТ
Сладко, но и солено-тъжно. Когато вкусиш, споменът за Кукуш изплува. Останал жив с гозбата на баба Люба и нейната правнучка, която ме научи да я правя.
( дааааааа, колко трудно е да си скенер и OCR
)
Бутът или част от него се измива добре, подсушава се и се посолява. Тук-таме се цепва с остър нож и се пълни с карамфил. Намазва се целият бут с конфитюр от сини сливи или от вишни. Оставя се да престои така 2-3 часа. През това време се прави смес от вино, мед, сол, червен пипер, наситнен лук, дафинов лист и вода( каква мешавица, досущ като историята ни!). Поставя се месото в нея и се вари около час. След това се слага в тава и се пече. Ако трябва, се долива от време на време гореща вода и се облива със соса от печенето. Месото се реже странично и се поднася със сладки зеленчуци - моркови, картофи - варени във вода, сол и лъжичка мазнина. Надеждата ми е, че този сладък, но и солено-сълзлив бут е доказателство, че човешката памет не се заличава лесно.
Хайде, сега сте вие!