Продукти:
месо от главата на прасето,
сланинка шарена,
предни и задни джолани,
език,
300 г сол,
вода,
50 мл оцет,
1-2 глави червен лук,
2-3 сухи люти чушленца,
чесън,
шепа ориз за спойка
Подправки: сол, черен пипер, бахар, но не повече от 1-2 зърна.
Начин на приготвяне:
Езиците варим до полуготовност и обливаме със студена вода. Почистваме добре джоланите. Поставяме в съд със студена вода. Сипваме около 300 г сол, 50 мл оцет и оставяме да киснат 5 ч. Водата се загрява до кипване. Прибавяме лука, лютите чушленца, малко сол. Варим, докато месото започне да се отделя от костите. Отцеждаме го и нарязваме на късове по 5-6 см. Смесваме черния пипер, бахара, солта, ориза за спойка, чесъна, месото и ситно нарязаните езици и с всичко това напълваме шкембето. Слагаме го във вряща вода, пробождаме на няколко места с дебела игла. Когато водата възври намаляме котлона на 1 или 2 за около 2 ч. За да не се спука шкембето във водата сипваме оцет. Като извадим готовия продукт го заливаме с топла вода, за да падне мазнината. По време на варенето обръщаме 2-3 пъти. Пресоваме с тежест върху дъска 24 часа.
|