Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 16 Апр, 2024 10:35 am Вто

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 4 мнения ] 
Message
Сготвено на: 12 Яну, 2006 11:46 am Чет 

Готвач

Offline
Готви от: 06 Дек, 2005 7:08 am Вто
Мнения: 738
В темата "Боб" Алеко написа:
... Боб, така ме е учил баща ми, а това беше коронната му манджа, се готви цяла нощ на "1" на котлона в пръстено гърне!!!
...
Точно така го готвеше и таааати!

За тенджера под налягане на 15 psi( около 2 ata) се слага на 1 мярка боб - 5 мерки вода, като общото количество да не е много над половината на обема на тенджерата, защото боб, месо и разни други се пенят и пяната може да задръсти клапана за излишната пара.
Вари се 30-60 минути, което вече зависи от боба.
Има три подхода към гъстотата:
- екстра вода - тогава се слагат на 1 мярка се слагат 6 мерки вода, не се слага мазнина, корени и зеленчуци - излишният бульон се отстранява след сваряването - много е подходящ за измиване на коса;
- точна вода - иска познат модел боб - тогава може да се сложат 1-2 с.л. мазнина( намаляват склонността да се разпенва), корени и зеленчуци;
- корекция на гъстотата със запръжка или с легиране - 1 с.л. брашно сгъстява до прилична консистенция 1 литър бульон.
Най-често го правя с корекция - тогава има и боб-чорба за който обича, и яхния, че ако се извади доза с решетъчна лъжица и за салатка към ракийцата.

Всякакви накисвания, хлебни соди и прочие магии не ми дадоха стабилен и повторяем резултат.

А като ми се прияде боб, ама боб, гледам да излъжа тъщата - тя го вари в сладката тенджера - винаги успешен резултат 8)

П.П.
запръжка: кромид-лук и/ или праз се застъклява в олио, обърква се 1 с.л. брашно, 1 ч.л. червен пипер и се разарежда с чорба от боба и/ или доматен сок
легиране: 1 с.л. брашно се разбива в 2 ч.ч. доматен сок( от размито във вода пюре или пък пасирана консерва) и сместа се прибавя към сварения боб - трябва да поври десетина минути за да се свари брашното - лукът тогава се поставя предварително да се вари заедно с боба


 Profile  
 
Сготвено на: 12 Яну, 2006 6:15 pm Чет 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Каква е тази "сладка тенджера"?


 Profile  
 
Сготвено на: 12 Яну, 2006 11:35 pm Чет 

Готвач

Offline
Готви от: 06 Дек, 2005 7:08 am Вто
Мнения: 738
Всяка баба си има сладка тенджера - дъното й е станало почти като тефлоново - не захваща и не загаря и в нея манджите стават сами ;)


 Profile  
 
Сготвено на: 23 Фев, 2006 9:56 am Чет 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 28 Юли, 2005 9:52 am Чет
Мнения: 98
Location: Варна
Аз също правя боба в тенджерата под налягане. Мъжът ми е голям фен на боба, за разлика от мен, но с годините се научих да го правя доста вкусен, независимо от реколтата. И така:
1. Боба не го накисвам, слагам го директно в тенджерата с вода, колкото да заври-5 минути след като заври, изхвърлям първата вода.
2. Сега вече слагам минерална вода (задължително, тъй като във Варна е много твърда чешмяната вода) в количество три-четири пъти да покрие боба, прибавям още,олио, лук, пиперка, морков и един зеленчуков бульон-след "звучното" завиране, варя точно 50 мин. под налягане.
3. Като разхерметизирам тенджерата добавям домати, сол и джоджен и варя не повече от 10 мин. на тих огън.
Не запържвам боба.
Това е!


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 4 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB