В темата "
Боб" Алеко написа:
... Боб, така ме е учил баща ми, а това беше коронната му манджа, се готви цяла нощ на "1" на котлона в пръстено гърне!!!
...
Точно така го готвеше и таааати!
За тенджера под налягане на 15 psi( около 2 ata) се слага на 1 мярка боб - 5 мерки вода, като общото количество да не е много над половината на обема на тенджерата, защото боб, месо и разни други се пенят и пяната може да задръсти клапана за излишната пара.
Вари се 30-60 минути, което вече зависи от боба.
Има три подхода към гъстотата:
-
екстра вода - тогава се слагат на 1 мярка се слагат 6 мерки вода, не се слага мазнина, корени и зеленчуци - излишният бульон се отстранява след сваряването - много е подходящ за измиване на коса;
-
точна вода - иска познат модел боб - тогава може да се сложат 1-2 с.л. мазнина( намаляват склонността да се разпенва), корени и зеленчуци;
-
корекция на гъстотата със запръжка или с легиране - 1 с.л. брашно сгъстява до прилична консистенция 1 литър бульон.
Най-често го правя с корекция - тогава има и боб-чорба за който обича, и яхния, че ако се извади доза с решетъчна лъжица и за салатка към ракийцата.
Всякакви накисвания, хлебни соди и прочие магии не ми дадоха стабилен и повторяем резултат.
А като ми се прияде боб, ама боб, гледам да излъжа тъщата - тя го вари в
сладката тенджера - винаги успешен резултат
П.П.
запръжка: кромид-лук и/ или праз се застъклява в олио, обърква се 1 с.л. брашно, 1 ч.л. червен пипер и се разарежда с чорба от боба и/ или доматен сок
легиране: 1 с.л. брашно се разбива в 2 ч.ч. доматен сок( от размито във вода пюре или пък пасирана консерва) и сместа се прибавя към сварения боб - трябва да поври десетина минути за да се свари брашното - лукът тогава се поставя предварително да се вари заедно с боба