Пълнена кокошка
Необходимите продукти:
1 кокошка
3 кафяни чашки булгур
1 кафяна чашка олио
1/2 кисела зелка (можете да използвате и прясна зелка)
10 зърна черен пипер
2 чаени лъжички червен пипер
1 чаена лъжичка стрита суха чубрица.
Приготовление:
Най-напред пригответе плънка, като залеете булгура с вряла вода и прибавите към него половината от нарязаното на тънки ивици зеле.
Към тези продукти прибавете олиото и 2 кафяни чашки топла вода и задушете зелето на слаб огън в съд с капак.
Подправете с чубрицата, черния пипер и червения пипер.
Напълнете кокошката с тази плънка и я зашийте с попарен бял конец. На дъното на тенджерата, в която ще я варите сложете под кокошката и останалото зеле, нарязано на тънки ивици.
В тенджерата сипете равни части вода и зелев сок, така че течността да стигне 2/3 от височината на кокошката (Ако нямате зелев сок, сложете само вода). Върху тенжерата сложете бяла хартия и тогава сложете капака й.
Варете на тих огън, докато месото на кокошката омекне. Сервирайте това ястие със салата от печени чушки или туршия. Като гарнитура можете да предложите кисели краставички или сварени моркови.
|