Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 16 Апр, 2024 9:14 am Вто

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 42 мнения ]  Към страница Предишна  1, 2
Message
 Рецепта: Пиле върху сол
Сготвено на: 16 Яну, 2007 2:28 pm Вто 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4689
Location: София
IPA написа:
Мистър, това аз го разбирам така: сол и върху нея фолио. Завиване няма.
Ако няма завиване, ще е да не загори солта :mrgreen:. Не знам. Нелито да си каже.


 Profile  
 
 Рецепта: Пиле върху сол
Сготвено на: 16 Яну, 2007 3:51 pm Вто 
User avatar
Почетен член

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:09 pm Нед
Мнения: 1613
Location: София
MR.LAZY написа:
Нелито да си каже.

Да си каже, че пак не капиш. Ако фолиото е под солта, има някакъв смисъл да не стържеш после тавата, но иначе :roll:


 Profile  
 
 Рецепта: Пиле върху сол
Сготвено на: 16 Яну, 2007 5:40 pm Вто 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 21 Май, 2006 8:42 pm Нед
Мнения: 45
Значи, така: слагам фолио над солта за да не се осолява прекалено бутчето. На 2-3 места пробивам фолиото за да изтича сока. Защото когато пека пилето върху едрата сол цяло - то не поема много сол. Повечето остава в кожата. Но когато е разрязано по средата и лежи върху солта става бая по-солено. Ами това е-искам да компенсирам две май несъвместими неща :-? - хем върху сол, хем да не е солено..... :eat:


 Profile  
 
 Рецепта: Пиле върху сол
Сготвено на: 16 Яну, 2007 5:46 pm Вто 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
neli.mag написа:
...две май несъвместими неща :-? - хем върху сол, хем да не е солено..... :eat:

Не са несъвместими, последователността е следната: фолио, сол, подсушени пилешки бутчета, увити в сух тензух, сол, фолио.


 Profile  
 
 Рецепта: Пиле върху сол
Сготвено на: 16 Яну, 2007 5:52 pm Вто 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 21 Май, 2006 8:42 pm Нед
Мнения: 45
А няма ли да изгори тензуха?


 Profile  
 
 Рецепта: Пиле върху сол
Сготвено на: 16 Яну, 2007 5:55 pm Вто 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Няма да изгори, но ще се намазни и ще се наложи да го хвърлиш :( И времето за печене малко се удължава.


 Profile  
 
 Рецепта: Пиле върху сол
Сготвено на: 16 Яну, 2007 6:05 pm Вто 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 21 Май, 2006 8:42 pm Нед
Мнения: 45
Какво пък, ще пробвам и този метод. Само бройлерчета и техни бутчета да има.


 Profile  
 
 Рецепта: Пиле върху сол
Сготвено на: 16 Яну, 2007 8:03 pm Вто 
User avatar
Почетен член

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:09 pm Нед
Мнения: 1613
Location: София
neli.mag написа:
На 2-3 места пробивам фолиото за да изтича сока.

Ей това вече обяснява всичко. Мерси, Нели.


 Profile  
 
 Рецепта: Пиле върху сол
Сготвено на: 16 Яну, 2007 8:12 pm Вто 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 9:41 pm Вто
Мнения: 2213
neli.mag написа:
Но когато е разрязано по средата и лежи върху солта става бая по-солено.


Нели, никога не ми е ставало солено, даже досоляваме по-дебелите части - бутчета и бяло месо. Роднините и приятелите, дегустирали въпросната рецепта също не са имали такива оплаквания. :-?


 Profile  
 
 Рецепта: Пиле върху сол
Сготвено на: 16 Яну, 2007 8:20 pm Вто 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Аз пък се чудя Бискито този тензух откъде го изкопа сега? Каква му е целта, че нещо не капиш?


 Profile  
 
 Рецепта: Пиле върху сол
Сготвено на: 16 Яну, 2007 8:53 pm Вто 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Алеко, целта на тензуха е да не стои без употреба в гардероба (мама беше купила за пелени преди да се роди Бирочерпеца, ама ние сме модерни и сме изкарали бебешкия период с памперси).

Другата цел (не толкова важна и съществена :mrgreen:) е да се попречи на пилето да поеме твърде много сол.
Има хора, които не обичат солено или имат високо кръвно...


 Profile  
 
 Рецепта: Пиле върху сол
Сготвено на: 17 Яну, 2007 9:22 am Сря 

Готвач

Offline
Готви от: 06 Дек, 2005 7:08 am Вто
Мнения: 738
Който не иска да пече върху сол, да пече върху камъчета - мозайка или нещо подобно - продават всякакви фракции за барбекю.
Идеята е повишаване на топлинната инерция на фурната и оттам по-равномерно изпичане. Бонус е поглъщането на отделените при печенето сокове, че в бройлерите има бая вода :mrgreen:
Продуктът ще стане солен, ако в него има вода, която да поеме солта, инак тя остава по повърхността и излишната лесно се отстранява.

Вместо фолио тавата може да се покрие с хартия за печене със същата идея - да не се мие и стърже загорялото.

Освен това ще добавя, че печенето върху сол е скоростен метод - фурната на макс и става за 90-100 минути.
Ако се пече на умерена фурна с достатъчно течност в тавата пилето няма да се засуши, а който иска може към края да отстрани излишния сос.


 Profile  
 
 Рецепта: Пиле върху сол
Сготвено на: 17 Яну, 2007 10:23 am Сря 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4689
Location: София
yosif написа:
Освен това ще добавя, че печенето върху сол е скоростен метод - фурната на макс и става за 90-100 минути.
Множко ми се вижда за пиУе, особено когато волумето е на мах.


 Profile  
 
 Рецепта: Пиле върху сол
Сготвено на: 17 Яну, 2007 10:43 am Сря 

Готвач

Offline
Готви от: 06 Дек, 2005 7:08 am Вто
Мнения: 738
1200-1500 г пиле в студена фурна РАХОВЕЦ.


 Profile  
 
 Рецепта: Пиле върху сол
Сготвено на: 17 Яну, 2007 5:10 pm Сря 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 16 Ное, 2006 3:03 pm Чет
Мнения: 85
Location: София
MR.LAZY написа:
A, бре, мацки + Алеко, доколкото схванах, става въпрос, че солта отвън е покрита с фолио - лист фолио, сол, пълнеж, завиване, печене. Капиш?

Е да, ама няма нужда, защото като го направих - стана една дебела кора от сол под пилето /която си беше поела мазнината от пилето/ и се разчупи на две - тавата беше абсолютно наред - само я изплакнах леко. Така че не виждам смисъла от фолиото.


 Profile  
 
 Рецепта: Пиле върху сол
Сготвено на: 17 Яну, 2007 7:15 pm Сря 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
ROSSI ROSSI написа:
Е да, ама няма нужда, защото като го направих - стана една дебела кора от сол под пилето /която си беше поела мазнината от пилето/ и се разчупи на две - тавата беше абсолютно наред - само я изплакнах леко. Така че не виждам смисъла от фолиото.


Анджък! И аз така бих го направил, и след това бих доизсушил солта във фурната, за да може да се ползва като подправка. Нищо, че ИПА вика, че нямало да стане. :mrgreen:


 Profile  
 
 Рецепта: Пиле върху сол
Сготвено на: 14 Окт, 2007 7:22 pm Нед 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 13 Юли, 2007 7:51 pm Пет
Мнения: 22
Location: Варна
направих го веднъж и много ни хареса , сега го правя почти всяка седмица :eat:


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 42 мнения ]  Към страница Предишна  1, 2

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB