Който не иска да пече върху сол, да пече върху камъчета - мозайка или нещо подобно - продават всякакви фракции за барбекю.
Идеята е повишаване на топлинната инерция на фурната и оттам по-равномерно изпичане. Бонус е поглъщането на отделените при печенето сокове, че в бройлерите има бая вода
Продуктът ще стане солен, ако в него има вода, която да поеме солта, инак тя остава по повърхността и излишната лесно се отстранява.
Вместо фолио тавата може да се покрие с хартия за печене със същата идея - да не се мие и стърже загорялото.
Освен това ще добавя, че печенето върху сол е скоростен метод - фурната на макс и става за 90-100 минути.
Ако се пече на умерена фурна с достатъчно течност в тавата пилето няма да се засуши, а който иска може към края да отстрани излишния сос.