Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 17 Апр, 2024 2:02 am Сря

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 43 мнения ]  Към страница Предишна  1, 2
Message
Сготвено на: 15 Яну, 2007 4:33 pm Пон 
User avatar
Почетен член

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:09 pm Нед
Мнения: 1613
Location: София
biskvitka написа:
Пиле, твоята позната дава ли уроци? :oops: :oops: :oops:
И аз се амбицирах ;)

Уроците не се ли дават само в автентична обстановка? Да се върнем към същността и заглавието на темата - какво ни пречи да идем до Момчиловци по агнешко време, тъкмо ще се научим и да въртим чевермета?


 Profile  
 
Сготвено на: 15 Яну, 2007 5:54 pm Пон 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Ох!


 Profile  
 
Сготвено на: 15 Яну, 2007 7:46 pm Пон 
User avatar
vertically challenged

Offline
Готви от: 27 Мар, 2006 2:02 pm Пон
Мнения: 1645
Location: София
Ох, я! И аз искам в Момчиловци, много! А там е и бабата-първоизточник на този пататник :mrgreen:
Биски, моята любима приятелка, която ми сготви П казва, че хич я няма в кулинарията, но със сигурност ще падне от кеф, като й кажа идеята ти за уроци:)
Хм, между другото от същата тази баба-първоизточник ми биде изпратен тиквен клин...думи няма... :ligi: :belly:


 Profile  
 
Сготвено на: 16 Яну, 2007 12:15 pm Вто 
User avatar
Почетен член

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:09 pm Нед
Мнения: 1613
Location: София
Куцо пиле написа:
...думи няма... :ligi: :belly:

И рецепта ли няма?


 Profile  
 
Сготвено на: 16 Яну, 2007 12:49 pm Вто 
User avatar
vertically challenged

Offline
Готви от: 27 Мар, 2006 2:02 pm Пон
Мнения: 1645
Location: София
И рецепта няма, за съжаление :cry: Поне засега. За рецептата трябва да се обади внучка на мама, мама на баба...уж водя настъпателна кампания за тази рецепта, но напоследък я занемарих.


 Profile  
 
Сготвено на: 16 Яну, 2007 1:15 pm Вто 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 16 Ное, 2006 3:03 pm Чет
Мнения: 85
Location: София
Някъде по-нагоре в темата мернах предложение картофите да са сварени преди това. Тогава ще се получи, но ще бъде по-скоро огретен. :bing:
Тази рецепта не съм я правила, но преди години, силно въодушевена от един страхотен пататник, пробван в Родопите - реших да експериментирам. :ligi:
Само си спомням, че резултатът хич не беше задоволителен и рецептата не влезе в менюто. Казах си, че може би причината е в мен, но втори път така и не пробвах. 8)


 Profile  
 
Сготвено на: 16 Яну, 2007 2:30 pm Вто 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4689
Location: София
Все повече се убеждавам, че тайната на добрия пататник е в картофите...


 Profile  
 
Сготвено на: 16 Яну, 2007 3:04 pm Вто 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
MR.LAZY написа:
Все повече се убеждавам, че тайната на добрия пататник е в картофите...

Също и в тигана и печката, както и в задпечковото устройство :P


 Profile  
 
Сготвено на: 16 Яну, 2007 5:34 pm Вто 
User avatar
vertically challenged

Offline
Готви от: 27 Мар, 2006 2:02 pm Пон
Мнения: 1645
Location: София
Кое е задпечковото устройство?


 Profile  
 
Сготвено на: 16 Яну, 2007 5:47 pm Вто 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
:chef:


 Profile  
 
Сготвено на: 16 Яну, 2007 8:17 pm Вто 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Куцо пиле написа:
Кое е задпечковото устройство?


Всъщност по-правилно би било да се каже "предпечково".


 Profile  
 
Сготвено на: 16 Яну, 2007 8:47 pm Вто 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Виноват :oops: :oops: :oops:


 Profile  
 
Сготвено на: 18 Яну, 2007 2:58 pm Чет 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 13 Фев, 2006 4:43 pm Пон
Мнения: 81
здравейте!

брат'чедите евреи правят едни подобни нещица от картофи.
викат им "латкес" и се правят за Ханука.
та те ме светнаха на един тарикатлък - картофите, след като се настържат на рендето, трЕбва да се изстискат хубаво с помощта на тензух или кърпа.
с тази технология при мен се получава пататника, но аз не му слагам яйца. :roll:


 Profile  
 
Сготвено на: 18 Яну, 2007 3:10 pm Чет 
User avatar
vertically challenged

Offline
Готви от: 27 Мар, 2006 2:02 pm Пон
Мнения: 1645
Location: София
Без яйце не е ли по-трудничко да остане цял пататника? :roll:


 Profile  
 
Сготвено на: 18 Яну, 2007 3:12 pm Чет 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
И аз това се чудя. Но иначе идеята с изтискването е много добра. Ето и друго предназначение за неизползваните пелени на Бироразливача! :mrgreen:


 Profile  
 
Сготвено на: 18 Яну, 2007 3:13 pm Чет 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 16 Ное, 2006 3:03 pm Чет
Мнения: 85
Location: София
Ми да!!! :!: Как не съм се сетила! :roll:
И при пицата с тиквички - също трябва да се изцеди, /при това - много! /за да не става глетаво тестото!


 Profile  
 
Сготвено на: 18 Яну, 2007 4:21 pm Чет 
User avatar
Почетен член

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:09 pm Нед
Мнения: 1613
Location: София
rosko написа:
здравейте!
да се изстискат хубаво с помощта на тензух или кърпа.
с тази технология при мен се получава пататника, но аз не му слагам яйца. :roll:

Това с тензуха наистина е хитър номер - писна ми да мия разни ситни цедки. А защо не слагаш яйце? В латкес също се слага.


 Profile  
 
Сготвено на: 18 Яну, 2007 5:30 pm Чет 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 13 Фев, 2006 4:43 pm Пон
Мнения: 81
to4ica написа:
А защо не слагаш яйце? В латкес също се слага.


ми щот' не е латкес ;)

едни помаци, дето готвеха пататници на Арапя, не им слагаха яйца (ма то може да е от "икономия")
така го ядох за сефте и така си ми харесва, инак ми напомня на исп.тортийя.
пък и по-хрупкав става.

Куцо пиле написа:
Без яйце не е ли по-трудничко да остане цял пататника? :roll:


ето един линк от dir-a, където има две рецепти за ПАТАТНИК

аз правя подобна на втората, като добавям малко брашно и заменям лука с чесън.
брашното го добавям, щото част от нишестето на картофите излиза при изстискването, а то е основно за "хрупкавостта".
понеже съм мардА, хакам цялата работа в една тепсия с олио (по-добре е с масло, казват :-? ) и го пека на ~200°С.
да ме прощава Yosif, ама пататник без мазнина, не е пататник.
даже произведението се маже с масло, след като се извади от фурната, но на мен ми изглежда много тежко така.
върви с катък или кисело мляко, за предпочитане овчо ;)


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 43 мнения ]  Към страница Предишна  1, 2

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB