inews.bg jenite.bg div.bg sporta.bg sportuvai.bg fitwell.bg peika.bg econ.bg biznews.bg stat.bg sever.bg kulinar.bg get.bg
В момента е 23 Дек, 2014 5:12 am Вто

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 5 мнения ] 
Message
Сготвено на: 17 Дек, 2006 2:46 pm Нед 

Готвач

Offline
Готви от: 06 Дек, 2005 7:08 am Вто
Мнения: 738
Светкавичната мусака, от която съм продал за 11 години над 6000 порции:
В кафяна чашка( около 80 грама) олио се запържват за много кратко наситнени 2 глави кромид лук( около 1/4 кг), ръсва се чаена лъжичка червен пипер и се добавя 1/2 кг кайма-смес( 40:60 телешко:свинско). Каймата се пържи само докато стане на трохи и се разбърка с лука до еднородна смес. Може да се добави кафяна чашка вода( обикновено производителят си е сложил водата :mrgreen: ).
След свалянето от огъня се овкусява с черен пипер или някоя комбинирана подправка( нека има в сместа кориандър - традиционна подправка за българските ястия с кайма).
В тава се разстилат нарязаните на зарчета картофи, върху тях каймата, върху нея 2 домата( около 1/4 кг) конкасе( на зарчета :mrgreen: ), доволно магданоз, целина и каквото още на вкус, накълцани не много ситно.
С лъжица се загребва от центъра към краищата, докато всичко се размеси равномерно, заравнява се и може да се попритисне с лъжицата.
Налива се чаена чаша вода колкото да се покаже над картофките отгоре.
Пече се на силно загрята фурна докато остане на мазнина( стръскайте тавата, трябва да не си променя формата).
Заливката е от запържено в кафяна чашка( около 80 грама) олио 100 г брашно - пусне ли мехури се залива с 1/2 литър прясно мляко( или разбито на айрян с гъстотата на прясното по сладникаво кисело мляко). Бърка се докато почне да се отделя от стените на тенджерата и се сваля от огъня. Добавят се две яйца( без черупките) и енергично се бърка до получаване на гладък крем. Ако стане много гъст и се разстила трудно, се разбива още едно яйце.
Това изглежда дста страшно и сложно, но става за около 4-5 минути винаги с отличен резултат, дори и първия път.
Кремът се разстила върху горещата мусака и се запича до порозовяване.
Може после да се ръсне настърган кашкавал и да се върне за 5-6 минутки във фурната.
Муската трябва доста да поизстине инак няма начин да поднесете красиви парчета :mrgreen:
Някои я обичат с 2-3 лъжици кисело мляко отстрани.


 Profile  
 
Сготвено на: 20 Дек, 2006 11:24 am Сря 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4691
Location: София
yosif написа:
Това изглежда дста страшно и сложно, но става за около 4-5 минути винаги с отличен резултат, дори и първия път.
Вероятно става за това време, ако продуктите са подготвени предварително, иначе не ти вярвам :P.


 Profile  
 
Сготвено на: 20 Дек, 2006 11:43 am Сря 

Готвач

Offline
Готви от: 06 Дек, 2005 7:08 am Вто
Мнения: 738
Иде реч за крема за заливката 4-5 минути на газов котлон.
Инак отнема с кълцането на картофите на кубчета и запържването на лука и каймата около половин час.
Час се пече и десетина минути допълнително заливката, още 5-6 ако се наръси с кашкавал.


 Profile  
 
Сготвено на: 24 Апр, 2007 9:18 am Вто 

Дегустатор

Offline
Готви от: 06 Юни, 2006 2:37 pm Вто
Мнения: 1
Location: София
Аз също я приготвям по такъв начин , само че разбърквам каймата и картофите. Наистина е много лесно, бързо и вкусно.


 Profile  
 
Сготвено на: 24 Апр, 2007 12:15 pm Вто 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 21 Фев, 2007 1:12 pm Сря
Мнения: 1760
Location: София
Явно не знам бавния начин за правене на мусака, защото моята винаги така я правя. Но още по-бързо, поради факта, че и двамата със съпруга ми не обичаме заливка, та караме без.


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 5 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB