Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 20 Сеп, 2019 7:19 am Пет

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 3 мнения ] 
Message
 Рецепта: Еленски бут...
Сготвено на: 02 Май, 2007 11:06 am Сря 

Готвач

Offline
Готви от: 06 Дек, 2005 7:08 am Вто
Мнения: 738
Противно на очакванията се приготвя не от еленско а от свинско месо - цял бут.
Наречен е Еленски по мястото, където го правят най-най-най - град Елена в Габровския Балкан.

Е, по празниците се разходих нататък и най-най-най-неочаквано в едно квартално мини-магазинче попаднах на Еленски бут.
Може да не беше правен в Елена, но е по традиционната технология.
Сефте виждах на живо и еХтественнно си купих едно парче - любезно ми предложиха една резанка да го опитам предварително :mrgreen:

Хора, изберете българското.

Какво представлява Еленският бут или Бут по Еленски и как се прави.
Взема се цял заден бут от прасе, не много голямо, оставя се окло 5 мм от сланината, която го покрива. Обезкостява се внимателно за да не се накълца много месото около костта. Поставя се в силна саламура 20-25%( 2 кг сол на 10 литра вода, добре е водата да е мека, дъждовна), в дървен или емайлиран съд, затиска се да стои във саламурата. Престоява така до месец, после бавно се изкисва в по-слаби саламури - 15%, 10%, 5%
Оцежда се от последната саламура и се увива плътно в платно, като се оформя на цяло парче. Окача се на проветриво място да се овее и изсyши - ей това става само в Балкана, където въздухът е сух, но от време на време превалява и за няколко часа е пак влажно та изсушаването става плавно и в дълбочина.

За приготвянето не се използва нищо освен сол, най-добре каменна, а не морска, не се слагат оцветители( селитра или кармин) - месото остава с естествения си цвят - много тъмно червено на червените мускули и светлорозов на белия мускул за шишчета.

Вкусът е... трябва да се опита, не може да се опише, щото няма друго на какво да прилича - пастърмите са доста по сухи и постни.


 Profile  
 
 Рецепта: Еленски бут...
Сготвено на: 02 Май, 2007 2:03 pm Сря 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Ял съм и мога смело да заявя, че почти не отстъпва на испанските хамони. Единствено прасетата са друга раса и не ги хранят с жълъди, ама въпреки това е наистина неописуемо вкусен.


 Profile  
 
 Рецепта: Еленски бут...
Сготвено на: 02 Май, 2007 2:45 pm Сря 
User avatar
Почетен член

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:09 pm Нед
Мнения: 1613
Location: София
Алеко написа:
наистина неописуемо вкусен.

Божествен е! Едни приятели родом от Елена твърдят, че само и единствено там климатът позволявал да се получи този вкус. Дали е баш така, или е въпрос на традиции в приготвянето, не знам. По едно време имаше възможност да се поръча бут оттам, но сега не намирам нищо, търсенето продължава. И ако има мераклии, може да си го поделим - не вярвам някой да има възможност да купи и съхранява цял бут.


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 3 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB