Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 16 Дек, 2017 9:56 am Съб

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 6 мнения ] 
Message
Сготвено на: 04 Яну, 2005 6:14 pm Вто 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
ПРАЗНИЧНО ДЕЛИКАТЕСНО РУЛО ОТ ПИЛЕШКО ФИЛЕ
СЪС СОС ОТ ПАТЛАДЖАНИ
=====================================================
(за 4 порции)

ПРОДУКТИ
=========
4 големи пилешки филета,
2 големи патладжана,
200 гр. пресни гъби,
1 глава лук,
150 гр. пилешки дробчета,
100 гр. кашкавал (50 на кубчета, 50 настърган),
50 гр. пушено сирене,
50 гр. топено сирене,
130 гр. Рокфор,
250 гр. масло,
1 с.л. сухо мляко,
4 яйца,
1 1/2 ч.чаши брашно,
2 ч.чаши прясно мляко,
1 с.л. заквасена сметана,
2 ч.л. коняк,
1 ч.л. смлян черен пипер,
сол на вкус,
сода на върха на ножа,
3 капки конячена есенция на д-р Йоткер,
1 връзка копър,
5 скилидки чесън,
1 ч.л. прясно изцеден лимонов сок,
пакет чипс,
600 гр. картофи, изпържени на сламки,
клонка магданоз.

ПАЛАЧИНКА
===========
В голяма правоъгълна тава изсипваме смес за палачинки по следната рецепта:
4 яйца, 1 1/2 ч.чаша брашно, 2 ч. чаши прясно мляко, 1 ч.л. сол, на върха на ножа сода.
Разбиваме първо яйцата много добре и добавяме брашното докато стане на гъста каша, след което започваме да сипваме по малко от млякото. Накрая добавяме в сместа и 50 гр.настърган на едро ренде кашкавал.
Гъстотата на сместа трябва да бъде като на боза.
Сместа се изсипва в предварително подгрята тавичка, стандартна за фурната с разтопено 50 гр. масло и се изпича.
Нарязваме палачинката накръст на четири еднакви части, които намазваме тънко с паста, описана по-долу.

ПАСТА ЗА НАМАЗВАНЕ НА ПАЛАЧИНКИТЕ
==================================
Разбиваме добре 50 гр. Рокфор, 50 гр. топено сирене и 1/2 с.л. заквасена сметана с 1 ч.л. коняк, 3 капки конячна есенция на д-р Йоткер и 1 с.л. ситно нарязан копър.

ФИЛЕТА
=======
4 големи пилешки филета внимателно разцепваме откъм тясната страна не докрая и ги отваряме като пеперуда. Леко ги начукваме през парче найлон, за да се поизтънят. Осоляваме и поръсваме с малко черен пипер и от двете страни. Оставяме ги да престоят 2 ч. в хладилника.

ПЛЪНКА
=======
Приготвяме смес от 200 гр. пресни гъби, измити и начупени на малки парченца или нарязани на ситно, задушени в 100 гр. масло до изпаряване на отделения сок и докато останат на мазнина. Отцеждаме гъбите и в същата мазнина последователно изпържваме 1 глава лук на лунички, овалян в брашно, изтръскан и изпържен до порозовяване и 150 гр. нарязани на парченца пилешки дробчета, изпържени както лука.
Смесваме гъбите с лука и дробчетата. Добавяме 50 гр.кашкавал на кубчета, 50 гр. пушено сирене, 50 гр. Рокфор, 4 скилидки чесън, изстискан с пресичка или счукан, 1/3 връзка копър, нарязан на ситно, 1 ч.л. коняк, 1/2 ч.л. прясно изцеден лимонов сок, черен пипер и сол на вкус.

ПАТЛАДЖАНЕНО ПЮРЕ
==================
2 големи патладжана изпичаме на котлон, обелваме ги докато са топли, посоляваме. Оставяме да изстинат и ги правим на пюре с пасатор, като добавяме 30 гр. Рокфор, 1 с.л. сухо мляко 1/2 с.л. заквасена сметана, 1/2 ч.л. лимонов сок и 1 скилидка добре счукан чесън.

Разбъркваме добре сместа за плънката и я разпределяме върху отворените филета. Завиваме всяко филе на руло, потопяваме в разбити яйца, след това в ситно натрошен чипс и поставяме в предварително затоплена тавичка с разтопено 100 гр. масло. По възможност внимаваме краят на завитото руло да е отдолу. Печем филетата 15 мин. в силна фурна, на 200 градуса, до порозовяване.
Изваждаме, поставяме върху парче палачинка по диагонал и завиваме.

Сервираме в затоплена чиния с гарнитура от пържени картофени сламки и пюрето от патладжани, украсено с клонка магданоз.


Last edited by gotin on 20 Юни, 2005 10:22 pm Пон, edited 1 time in total.

 Profile  
 
Сготвено на: 04 Яну, 2005 9:09 pm Вто 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Не харесвам конячената есенция. Мога ли да я заменя с коняк? Ако да, колко да бъде?


 Profile  
 
 Рецепта: Харесва ми
Сготвено на: 05 Яну, 2005 3:42 am Сря 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 31 Май, 2004 3:09 am Пон
Мнения: 181
Location: Хайде! На масата!
Тази хрупкава обвивка с чипс ми харесва. Предполагам, че може да се замени с корнфлекс? И най много ми харесва това,че рулата не се пържат!


 Profile  
 
Сготвено на: 05 Яну, 2005 4:20 am Сря 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
biskvitka написа:
Не харесвам конячената есенция. Мога ли да я заменя с коняк? Ако да, колко да бъде?

Тъй като има коняк точно определено количество няма смисъл да се добавя повече. Трите капки есенция са за подчертаване на вкуса без да се добавя повече коняк. Не са много, но ако не обичаш тази есенция просто я пропусни, количеството коняк е достатъчно. :)

Raza написа:
Тази хрупкава обвивка с чипс ми харесва. Предполагам, че може да се замени с корнфлекс? И най много ми харесва това,че рулата не се пържат!

Ще има известна малка разлика като идея, но може да се пробва и с корнфлейкс. Възможно е да стане и по-хубаво. :)


 Profile  
 
Сготвено на: 05 Яну, 2005 11:48 am Сря 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4691
Location: София
Quote:
ФИЛЕ "САПИЕНС"


Името на едно ястие е много важно, може да се каже, че по-него посрещат... Та въпросът ми е Сапиенс в чест на човешкия род ли е или има някакъв друг скрит смисъл?


 Profile  
 
Сготвено на: 05 Яну, 2005 8:37 pm Сря 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
ptomoff написа:
Quote:
ФИЛЕ "САПИЕНС"


Името на едно ястие е много важно, може да се каже, че по-него посрещат... Та въпросът ми е Сапиенс в чест на човешкия род ли е или има някакъв друг скрит смисъл?


:lol: :lol: :lol: В чест на самия мен е. Това е бившият ми ник в клуб "Готварски рецепти" на ДИР.БГ.
Но човешкият род нищо няма да изгуби от подаръка, който съм му направил с тази рецепта... :)


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 6 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB