inews.bg jenite.bg div.bg sporta.bg sportuvai.bg fitwell.bg peika.bg econ.bg biznews.bg palachinki.com sever.bg kulinar.bg get.bg
В момента е 22 Ное, 2017 9:57 am Сря

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 8 мнения ] 
Message
Сготвено на: 23 Окт, 2007 6:10 pm Вто 

Дегустатор

Offline
Готви от: 23 Окт, 2007 3:30 pm Вто
Мнения: 1
МУСАКА с ”Малки тайни”
1 кг. картофи
600 гр. кайма смес( 40:60 телешко:свинско)
2 гл. лук
1-2 чушки (по желание)
1 тиквичка (по желание)
2 кубчета бульон (телешки, пилешки )
сол, чер пипер, чубрица едра (стрива се)

За заливката: ”Малки тайни” за мусака
На опаковката е написано как се приготвя
В 300 гр. вода се изсипва съдържанието, разбърква се и след 2-3 мин. се изсипва върху мусаката.
”Малки тайни” за мусака е чудесно решение за тези, които не обичат дебелите пухкави заливки с яйца, брашно и кисело мляко.

Приготвяне:
Каймата се размесва добре със солта, черния пипер, и чубрицата.
В дълбока тенджера за малко се задушават лука и чушките. Към тях се прибавя каймата и се бърка непрекъснато докато каймата стане на трохи и се разбърка с лука и чушките до еднородна смес, по желание може да се добави и 1 тиквичка.
Към всичко това се прибавят нарязаните на кубчета картофи и се разбъркват добре.
Сипва се съвсем малко олио на дъното на тавата, колкото да я намазним.
Изсипваме съдържанието на тенджерата в тавата, отгоре поръсваме с двете кубчета бульон и сипваме около 250 гр. топла вода, колкото да покрие леко картофите.
Печем в силно загрята фурна докато остане на мазнина.
Заливаме с приготвената заливка и печем още 15-20 мин.


 Profile  
 
Сготвено на: 24 Окт, 2007 9:15 am Сря 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 21 Фев, 2007 1:12 pm Сря
Мнения: 1760
Location: София
Не знам на кого е хрумнала "гениалната" идея да прави такъв фикс.
Една вечер, в пристъп на безумие реших да пробвам. Най-вече понеже си въобразявах, че ще ми спести така нужното ми време. Ама не. Пишеше, че са добавени сол и други подправки. Аз подправките вече ги бях сложила, когато реших да слагам фикса, но сол добавих съвсем мъничко да не стане солена. Стана напълно безвкусна, безсолна. И този фикс не е заливка а някакъв бърчок между заливка, подправки и незнам си какво.
Не пести време, не е толкова страхотно вкусно, не си заслужава.


 Profile  
 
Сготвено на: 24 Окт, 2007 9:34 am Сря 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Маца написа:
...Не пести време, не е толкова страхотно вкусно, не си заслужава.

Абсолютно съм съгласна!

Още ме е яд, че съсипах градинските картофи и чушки, които с толкова усилия мъкнах от другия край на града :evil:


 Profile  
 
Сготвено на: 24 Окт, 2007 1:31 pm Сря 

Дегустатор

Offline
Готви от: 13 Авг, 2007 12:50 pm Пон
Мнения: 466
Мога само да се съглася с вас, момичета!
"малките тайни" са старателно изписани на опаковката, макар и със сигни букви, ако някой все пак иска да чете... Не знам колко минутки ще се спестят от чукването на две яйца и добавянето на мляко, ако вместо това забърка човек едно прахче с вода?! Досега няма случай прахчето, било то мляко или яйца или нещо друго, да е по-добро от истинските продукти. Който е пробвал да се изхранва със супи на прах и полуготови ястия, знае за какво става дума. Готова съм да ходя без маникюр (поредна седмица вече :hair:), но да приготвям храната от истинки продукти и както си трябва..


 Profile  
 
Сготвено на: 24 Окт, 2007 2:36 pm Сря 
User avatar
vertically challenged

Offline
Готви от: 27 Мар, 2006 2:02 pm Пон
Мнения: 1645
Location: София
Значи ще хвърля онези "Малки тайни" точно за мусака, които получих със списание Меню. Мислех да ги пробутам на някого (такова нещо в устата си втори път няма да сложа), но това изглежда би било опит за отровителство, та ще отидат в боклука. А може и вече да съм го хвърлила и да съм забравила :mrgreen:

Един единствен път си позволих да употребя такова нещо, за огретен от картофи, по препоръка на позната. Е такава гадост няма! Ужасно солено и с един такъв никакъв вкус :puke: За съставките избягвам да мисля...

Донкат, ти не приемай всичко това лично, моля те :) Непухкава заливка си става и с яйце и кисело мляко, ако това е проблема, бъркат се и те 2-3 минути. Аз пък точно пухкава обичам и няма да забравя гордостта си, когато най-сетне я докарах! :mrgreen:


 Profile  
 
Сготвено на: 24 Окт, 2007 3:57 pm Сря 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 21 Фев, 2007 1:12 pm Сря
Мнения: 1760
Location: София
Куцо пиле написа:
Значи ще хвърля онези "Малки тайни" точно за мусака, които получих със списание Меню.
....
Един единствен път си позволих да употребя такова нещо, за огретен от картофи, по препоръка на позната. Е такава гадост няма! Ужасно солено и с един такъв никакъв вкус :puke: За съставките избягвам да мисля...
....


А аз се чудех от какъв зор съм си купила такъв фикс, след като и аз имах един печален опит с фикс за сос за спагети. Не че не ставаше за ядене, ама аз си правя по-хубав и по-бързо.
Направо съм изкукала, че ми е от списанието.


 Profile  
 
Сготвено на: 24 Окт, 2007 4:37 pm Сря 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
donkat, здравей и добре дошъл / дошла :mexwave:

Извинявай, че така нападнахме фикса, към теб нямаме нищо лично :roll:

Ще се радвам, ако ни простиш :plz:


 Profile  
 
Сготвено на: 24 Окт, 2007 6:05 pm Сря 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 9:41 pm Вто
Мнения: 2213
И аз нямам нищо лично против donkat, здравей и от мен. :)
Но ние от малки такива неща като фиксовете не ядем. :mrgreen:
И на мен ми се намират някакви от сп. Меню, май е крайно време да разчистя. :lol:


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 8 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB