Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 16 Апр, 2024 8:09 pm Вто

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 20 мнения ] 
Message
Сготвено на: 25 Окт, 2007 11:39 am Чет 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 25 Окт, 2007 10:53 am Чет
Мнения: 18
1. Свински джолани - 2бр. (за предпочитане задни)
2. 700-800 гр. картофи;
3. 300-400гр. гъби (печурки)
4. 10-12 главички кромид лук;
5. 1 глава чесън
6. доматено пюре, дафинов лист, черен, червен пипер, 1-2 стръка босилек, магданоз, малко чубрица

Нарязваме картофите и гъбите на едро, прибавяме главите лук (цели) и ги разстиламе по дъното на гювеча, добавяме доматеното пюре и подправките.

Почистените джолани шпиковаме със скилидки чесън и ги подреждаме върху зеленчуците в гювеча (моят е продълговат) добавяме олио (зехтин), вода и по желание чаша бира след което печем във фурната на 220гр. 2ч., някой ако има време и нерви може и на 180гр. за около 3ч. ;)

Всъщност пека докато костите на джоланите се оголят и месото е готово да падне само от тях. Става мозък :lol: И разбира се едно хубаво червено винце (например мавруд или каберне совиньон от Кайнарджанската изба) е задължително.
Бон апети!

П.П.: моля да бъда извинен ако съм повторил някоя рецепта (уж огледах рецептите по категории :-? ), но все пак съм нов ;)


Attachments:
djolan1.JPG [33.31 KiB]
Downloaded 436 times
 Profile  
 
Сготвено на: 25 Окт, 2007 11:50 am Чет 
User avatar
vertically challenged

Offline
Готви от: 27 Мар, 2006 2:02 pm Пон
Мнения: 1645
Location: София
Здрасти и добре дошъл, Змей Гошо :)

Чудно изглежда рецептата, само да питам: пюрето горе-долу колко е? Доколкото разбирам го намазваш върху зеленчуците или го разреждаш с нещо?

Иначе с удоволствие ще я пробвам, понеже никога не съм готвила джолан :oops: а това звучи достатъчно лесно.


 Profile  
 
Сготвено на: 25 Окт, 2007 12:07 pm Чет 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 25 Окт, 2007 10:53 am Чет
Мнения: 18
Куцо пиле написа:
Здрасти и добре дошъл, Змей Гошо :)

Чудно изглежда рецептата, само да питам: пюрето горе-долу колко е? Доколкото разбирам го намазваш върху зеленчуците или го разреждаш с нещо?

Иначе с удоволствие ще я пробвам, понеже никога не съм готвила джолан :oops: а това звучи достатъчно лесно.

Здрасти Пиле :) Значи пюрето го разреждам с водичката (бирата) и всичко останали, да стане като обща консистенция. За количеството какво да ти кажа - аз по принцип си ползвам смлени домати дето ги прави майка ми на село и грубо казано в този случаи изсипвам 1/2 бирена бутилка от въпросното върху зеленчуците, след това водата и т. н. и накрая разклащам добре гювеча всичко да се омеси равномерно. Аз по принцип и не готвя с твърди пропорции, ами го докарвам първо на "цвят" ;) Според по-вечето мнения добре се справям, но разбира се има и издънки.
Както и да е, предполагам, че 3 с. л. пюре ще свършат работа.


 Profile  
 
Сготвено на: 25 Окт, 2007 12:21 pm Чет 
User avatar
vertically challenged

Offline
Готви от: 27 Мар, 2006 2:02 pm Пон
Мнения: 1645
Location: София
Zmeya_Gosho написа:
Аз по принцип и не готвя с твърди пропорции, ами го докарвам първо на "цвят" ;)


То и аз така правя :mrgreen:


 Profile  
 
Сготвено на: 25 Окт, 2007 12:23 pm Чет 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Здравей и добре дошъл, Zmeya_Gosho!

Извинявай за баналния коментар на рецептата, но освен :ligi:, друго няма какво да се добави към нея... Освен може би един огромен самун прясноизпечен хляб...


 Profile  
 
Сготвено на: 25 Окт, 2007 1:20 pm Чет 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 25 Окт, 2007 10:53 am Чет
Мнения: 18
biskvitka написа:
Здравей и добре дошъл, Zmeya_Gosho!

Извинявай за баналния коментар на рецептата, но освен :ligi:, друго няма какво да се добави към нея... Освен може би един огромен самун прясноизпечен хляб...

Здравей Бисквитка :) Благодаря за топлото посрещане. Всъщност отдавна се опитвам да се вмъкна в този форум, ама някак си все не успявах, явно съм имал проблем със зрението :lol: Обаче след снощната употреба на ракийка и дегустация на младо вино, сигурно съм прогледнал :mrgreen: Сега ще ходя да лекувам страничните ефекти от "проглеждането" с една агнешка чурбичка :facelick: ;)


 Profile  
 
Сготвено на: 25 Окт, 2007 2:54 pm Чет 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Оооо, Змею! Къде се губиш бе?! А добре дошЕл! :)

Zmeya_Gosho написа:
Здравей Бисквитка :) Благодаря за топлото посрещане. Всъщност отдавна се опитвам да се вмъкна в този форум, ама някак си все не успявах, явно съм имал проблем със зрението :lol: Обаче след снощната употреба на ракийка и дегустация на младо вино, сигурно съм прогледнал :mrgreen: Сега ще ходя да лекувам страничните ефекти от "проглеждането" с една агнешка чурбичка :facelick: ;)


Тц, мой човек! Не се прави така! Шкембенце му е майката!


 Profile  
 
Сготвено на: 25 Окт, 2007 3:28 pm Чет 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 25 Окт, 2007 10:53 am Чет
Мнения: 18
Алеко написа:
Тц, мой човек! Не се прави така! Шкембенце му е майката!

Уверявам те че една чорбичка от агнешки дреболийки (туй чревца, дробче, бъбречета и прочие) също върши идеална работа+една биричка. Иначе шкембето си е класика :ordber:


 Profile  
 
Сготвено на: 25 Окт, 2007 8:51 pm Чет 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Zmeya_Gosho написа:
Алеко написа:
Тц, мой човек! Не се прави така! Шкембенце му е майката!

Уверявам те че една чорбичка от агнешки дреболийки (туй чревца, дробче, бъбречета и прочие) също върши идеална работа+една биричка. Иначе шкембето си е класика :ordber:


Усещам, че имаме близки вкусове! :mrgreen:


 Profile  
 
Сготвено на: 31 Окт, 2007 10:34 am Сря 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 25 Окт, 2007 10:53 am Чет
Мнения: 18
А така изглежда въпросната джоланена манджа 8)

П.П.: Имам въпрос към админа и модовете. Значи качих снимка в този си пост, но нещо не я виждам, та въпроса ми е как и къде мога да качвам такива нагледни материали и има ли някакви ограничения? За размера на файловете ми е ясно.
Ако може да ми отговорите в ЛС :)


 Profile  
 
Сготвено на: 31 Окт, 2007 11:34 am Сря 
User avatar
vertically challenged

Offline
Готви от: 27 Мар, 2006 2:02 pm Пон
Мнения: 1645
Location: София
Змей, добре, че ме подсети! Онзи ден правих джолан в гювеч, само че стана доста по-различно от твоя оригинал. (Не мога и не мога да спазвам рецепти за манджи!)
Благодаря за идеята, страхотно крехко стана! :mrgreen: Само че аз обмазах джоланчето с хрян и го обградих с картофи, гъбки и червени чушки, нещо хряна не ми се връзваше с доматен сос, затуй.


 Profile  
 
Сготвено на: 31 Окт, 2007 3:01 pm Сря 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 25 Окт, 2007 10:53 am Чет
Мнения: 18
Куцо пиле написа:
Змей, добре, че ме подсети! Онзи ден правих джолан в гювеч, само че стана доста по-различно от твоя оригинал. (Не мога и не мога да спазвам рецепти за манджи!)
Благодаря за идеята, страхотно крехко стана! :mrgreen: Само че аз обмазах джоланчето с хрян и го обградих с картофи, гъбки и червени чушки, нещо хряна не ми се връзваше с доматен сос, затуй.

Лошо няма, импровизацията е майка на разнообразието (виж бащата не знам кой е :roll: ) аз снощи си го наготвих и преди малко отнесох една порция като куцо пиле домат :mrgreen: с една чешчица червено рубинено винце за благозвучие :jump2:


Last edited by Zmeya_Gosho on 31 Окт, 2007 3:25 pm Сря, edited 1 time in total.

 Profile  
 
Сготвено на: 31 Окт, 2007 3:06 pm Сря 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4689
Location: София
Змейо, казва се: като Куцо пиле домат без хрян!


 Profile  
 
Сготвено на: 31 Окт, 2007 3:29 pm Сря 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 25 Окт, 2007 10:53 am Чет
Мнения: 18
MR.LAZY написа:
Змейо, казва се: като Куцо пиле домат без хрян!

Както кажеш шефе :cheers: Между другото последвах всичките ти указания за качване на снимки но нещо не се получи - излиза ми едно голяяямоо съобщение за обща грешка :(


 Profile  
 
Сготвено на: 31 Окт, 2007 3:52 pm Сря 
User avatar
vertically challenged

Offline
Готви от: 27 Мар, 2006 2:02 pm Пон
Мнения: 1645
Location: София
MR.LAZY написа:
като Куцо пиле домат без хрян!


:rthf:


 Profile  
 
Сготвено на: 31 Окт, 2007 4:57 pm Сря 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 9:41 pm Вто
Мнения: 2213
Куцо пиле написа:
Само че аз обмазах джоланчето с хрян .


Пиле, я кажи туй как го направи, щото аз ако слагам хрян или сос със хрян, обикновено го правя накрая, при сервиране на месото.


 Profile  
 
Сготвено на: 10 Дек, 2007 10:24 pm Пон 

Дегустатор

Offline
Готви от: 04 Дек, 2007 8:15 pm Вто
Мнения: 1
Location: София
страхотна рецепта... :) вече я приготвих и всички в къщи са под масата :mrgreen:


 Profile  
 
Сготвено на: 11 Дек, 2007 11:01 am Вто 
User avatar
vertically challenged

Offline
Готви от: 27 Мар, 2006 2:02 pm Пон
Мнения: 1645
Location: София
Бре, Ипи, чак сега видях въпроса ти, извинявай :oops:
Ами буквално омазах джоланчето с хрянов сос (съдържащ и майонеза) и го метнах в гювеча. Същото съм пробвала и с бутчета, подкожно :mrgreen: Стана безкрайно крехко и топящо се месото и в двата случая.


 Profile  
 
Сготвено на: 11 Дек, 2007 11:38 am Вто 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 9:41 pm Вто
Мнения: 2213
Мерси, Пиле, по-добре късно, отколкото по-късно. ;)


 Profile  
 
Сготвено на: 11 Дек, 2007 11:49 am Вто 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4689
Location: София
miki написа:
... :) вече я приготвих и всички в къщи са под масата :mrgreen:
Да се надяваме, не защото са се напили :mrgreen:.

Добре дошъл(а) Мики!


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 20 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB