Най-простата рецепта

, с участието на един морков и една-две скилидки чесън.
Нарязвам моркова на кубчета и го задушавам с една лъжица олио, докато пусне цвят. Добавям вода и сипвам лещата, обикновено на един среден морков половин пакет. Намалявам огъня до умерено слаб и я оставям да си се готви тихо и кротко. По някое време наръсвам сол и, допореди известно време*, чубрица. Когато е полуготова (Ние я обичаме по-разварена) слагам и средно нарязания чесън. Комбинира се със сурови наденички на скара чудесно!
*От известно време вместо чубрица слагам щедра чаена лъжичка кимион при задушаващите се моркови, дава невероятен аромат. Добавяла съм и куркума, за по-интересен цвят. (Това го пиша допълнително, за да не се размърмори Шефа, че рецептата не е българска поради въпросните подправки

)