Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 16 Апр, 2024 11:43 am Вто

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 25 мнения ] 
Message
Сготвено на: 18 Фев, 2008 1:23 pm Пон 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 19 Юни, 2007 12:08 am Вто
Мнения: 1062
След дискусията ми за антипастата, най логично ми дойде да ви дам рецептата си за свинско джоланче. Все пак, надявам се, последните студени зимни дни. Сварявате си го добре, най-хубаво в херметик за около 30 мин. След това правите паста от червен пипер, чесън, кимион, черен пипер и малко мазнина олио или масло и СОЛ (Kabal да не забрави да сложи!!!). Намазвате хубаво джоланчето, сипвате малко от бульона и запичате в тава за около 30 мин., като го обръщате поне веднъж. Гарнирате го с картофено пюре, сотирано за няколко мин. кисело зеле (което може да подправите с малко кимион, червен пипер и хвойна ако имате, а може и да е натурално), след което казвате сбогом чиста съвест, наливате си чаша хубаво червено вино и...добър апетит. За това най-добре събота или неделя, защото чашата може и да ви се види малко. Надявам се, не съм разбунила много духовете на тези които си падат по здравословното хранене.


 Profile  
 
Сготвено на: 18 Фев, 2008 3:09 pm Пон 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Тия, дето си падат по здравословното хранене, да ходят да рупат ряпа и моркови! :P

Някой ден ще си направя аз нещо такова и ще си го изям сам и на никого няма да дам и грам! :mrgreen:


 Profile  
 
Сготвено на: 18 Фев, 2008 3:35 pm Пон 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 19 Юни, 2007 12:08 am Вто
Мнения: 1062
Не съм много сигурна,но стила на Алеко ми напомня много на един познат,с когото отдавна обсъждахме едни рецепти за "боботи",еклери, сушени домати и др.Ако греша ,извинявай Гурман Алеко,но пък и твоето мнение ми хареса много.А пък можем да обсъдим и темата с миш маша,който и на мен ми е любим.Там има философия според мен.


 Profile  
 
Сготвено на: 18 Фев, 2008 4:05 pm Пон 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
За феновете на здравословното хранене си има отделен подфорум, така че няма да има обидени и разбунени духове 8)

Относно джоланчето - само със свинско такова ли ще стане?


 Profile  
 
Сготвено на: 18 Фев, 2008 4:15 pm Пон 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 9:41 pm Вто
Мнения: 2213
И с телешко, пардон говеждо става. Но се намира по-трудно и термичната обработка е по-дълга.


 Profile  
 
Сготвено на: 18 Фев, 2008 4:25 pm Пон 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 19 Юни, 2007 12:08 am Вто
Мнения: 1062
Съгласна съм с ИПА,макар че телешкият джолан ще удължи времето с не повече от 15 мин при варенето,освен ако не е много голям и не е толкова говежди.А пък и сега продават едни телешки обезкостени и замразени,които са много прилични.


 Profile  
 
Сготвено на: 18 Фев, 2008 6:06 pm Пон 



ММм, вкусноооооо. Само това мога да кажа. Правя джоланчето по същия начин, но слагам и бобец леко да се пекне след като е сварен. Също и зелцето го пекват от другата страна на таичката при джоланчето


  
 
Сготвено на: 19 Фев, 2008 2:17 pm Вто 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 19 Юни, 2007 12:08 am Вто
Мнения: 1062
Да Далка и аз го правих до скоро така,без бобеца ,което е страхотна идея.Но в последно време реших,че ако зелето е само сотирано,остава настрани от мазнината и идва малко по свежо и хрупкаво на вкус(особено ако има малко хвойна).Ако може да се каже, малко по диетично джоланче.А сега се сетих,че вместо картофено пюре,може да се направят подварени картофки,глазирани с малко захар.Ще го пробвам следващият път ако не се стопли много времето,и задължително с печен боб.Като ще е ,да е.


 Profile  
 
Сготвено на: 19 Фев, 2008 7:41 pm Вто 



Абе и да се стопли, пак става в някоя хубава съботна вечер :)


  
 
Сготвено на: 20 Фев, 2008 9:51 am Сря 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
dalka написа:
Абе и да се стопли, пак става в някоя хубава съботна вечер :)
:YY:
Dalka, да не си изкарала курс по четене не мисли? :lol:

Миш маш, като спомена глазиране, с моркови става приказно 8)


 Profile  
 
Сготвено на: 20 Фев, 2008 10:05 am Сря 



Тази събота мисля да извадя джоланчетата от фризера и да започвам :)


  
 
Сготвено на: 20 Фев, 2008 1:49 pm Сря 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 19 Юни, 2007 12:08 am Вто
Мнения: 1062
Макар,че ядох тази събота,след тези изкусителни предложения,за глазирани моркови и малки картофки,плюс печеният боб,мисля че и другият джолан ще отиде.А за любителите мога да кажа ,че и хубави свински крачета могат да се направят,по този начин.


 Profile  
 
Сготвено на: 25 Фев, 2008 11:08 pm Пон 

Дегустатор

Offline
Готви от: 06 Май, 2006 9:26 am Съб
Мнения: 329
В рецептата е пропуснато нещо много важно... сол !


 Profile  
 
Сготвено на: 27 Фев, 2008 3:10 pm Сря 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 19 Юни, 2007 12:08 am Вто
Мнения: 1062
Е ,при такива кулинари в този форум как да ви напиша трябва да сложите сол.Някой пък може и да се обиди.Шегувам се разбира се ,забравила съм.


 Profile  
 
Сготвено на: 28 Фев, 2008 12:53 am Чет 



Усещам напоследък че има много хора които са по точните мерки и рецепти. А аз дори нямам кантарче :)


  
 
Сготвено на: 28 Фев, 2008 10:10 am Чет 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Не му се връзвайте на Кабайеро, нещо е навлязъл в заядлив период напоследък. :mrgreen:


 Profile  
 
Сготвено на: 28 Фев, 2008 11:04 am Чет 

Дегустатор

Offline
Готви от: 06 Май, 2006 9:26 am Съб
Мнения: 329
Алеко написа:
Не му се връзвайте на Кабайеро, нещо е навлязъл в заядлив период напоследък. :mrgreen:

Аиде са ... Просто споделям кaкво ми се случи като почнах да ям. Установих че съм следвал рецептата и не съм сложил сол. Аз като прявя рецепта дето е тествана първо я спазвам после правя промени ако има нужда. Следвашия път освен сол смятам да добавя и мед.


 Profile  
 
Сготвено на: 28 Фев, 2008 1:53 pm Чет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 19 Юни, 2007 12:08 am Вто
Мнения: 1062
Добре де.Разбирам ,че на новаците трябва да им се "набие канчето".Ще си взема поука.Ако бях завършила МГ,нямаше как да пропусна тази важна подробност.Ама с една езикова гимназия и химия след това,наистина небрежността ми е непростима. :oops:


 Profile  
 
Сготвено на: 29 Фев, 2008 10:44 am Пет 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Миш маш, не се впрягай - това за канчетата не е вярно.
[hide=към заядливците]Ще коригирам чувството ви за хумор още на следващата форумска среща :bat: :P [/hide]


 Profile  
 
Сготвено на: 06 Юни, 2008 6:27 am Пет 

Дегустатор

Offline
Готви от: 06 Май, 2006 9:26 am Съб
Мнения: 329
Е не .... Вчера пак го правих, че ми хареса и погледнах рецептата. Съответно не е поправен поста да се добави сол и пак забравих...... :head: :head: :head:


 Profile  
 
Сготвено на: 06 Юни, 2008 8:22 am Пет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 19 Юни, 2007 12:08 am Вто
Мнения: 1062
Ако ми кажеш как да го променя, защото вече не мога , а когато можех. още не знаех-с удоволствие ще си оправя грешката, за която още веднъж съжалявам.


 Profile  
 
Сготвено на: 06 Юни, 2008 9:18 am Пет 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4689
Location: София
Kabal написа:
Съответно не е поправен поста да се добави сол и пак забравих...... :head: :head: :head:
Вече така е оправен, че няма как да забравиш.


 Profile  
 
Сготвено на: 06 Юни, 2008 9:53 am Пет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 19 Юни, 2007 12:08 am Вто
Мнения: 1062
Мерси.Камък ми падна от сърцето. :)


 Profile  
 
Сготвено на: 06 Юни, 2008 2:23 pm Пет 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 21 Фев, 2007 1:12 pm Сря
Мнения: 1760
Location: София
миш маш написа:
Мерси.Камък ми падна от сърцето. :)


Вероятно е било буцата сол, която Kabal толкова настояваше да включиш в рецептата. :) В интерес на истината и аз често забравям солта, но не страдам особено от липсата и (вече!), а Мацин си добавя ако сметне за необходимо.


 Profile  
 
Сготвено на: 06 Юни, 2008 4:56 pm Пет 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Kabal написа:
Е не .... Вчера пак го правих, че ми хареса и погледнах рецептата. Съответно не е поправен поста да се добави сол и пак забравих...... :head: :head: :head:


Ами като си отнесен, ще забравиш! Кой ти е крив? :mrgreen:


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 25 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB