inews.bg jenite.bg div.bg sporta.bg sportuvai.bg fitwell.bg peika.bg econ.bg biznews.bg palachinki.com sever.bg kulinar.bg get.bg
В момента е 18 Ное, 2017 7:17 am Съб

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 6 мнения ] 
Message
 Рецепта: Месо с грах
Сготвено на: 16 Мар, 2008 5:07 pm Нед 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
За 1 порция (ако ще правите повече, умножете продуктите по броя порции):

Телешко месо 120 гр (или агнешко без кости 120 гр, свинско месо от труп 120 гр)
олио 15 мл
масло 5 гр
кромид лук 20 гр
доматено пюре 5 гр
домати (пресни или от консерва) 30 гр
брашно 3 гр
зелен грах (от консерва отцеден 112 гр или замразен 115 гр)
копър
магданоз
червен пипер 0.5 гр
сол 2 гр

Месото се измива и се нарязва на парчета. Задушава се заедно с лука в част от мазнината с малко гореща вода. Когато лукът омекне, към ястието се прибавят разреденото със студена вода доматено пюре, солта и червения пипер. След като водата се изпари, месото се залива с бульон или гореща вода (колкото да бъде покрито) и се вари под капак на умерен огън (3 от 4 или 4 от 6 деления на котлона) 10-15 минути. Прибавят се грахът и останалата растителна мазнина. Когато месото омекне, се слагат обелените и нарязани наситно домати.
След като поври още 7-10 минути, ястоето се сгъстява със запържено в маслото или запечено в сух тиган брашно. След 3-5 минути се оттегля от огъня и се поръсва със ситно нарязаните копър и магданоз (според мен може да се сложи само една от двете подправки, а най-вкусно става с прясна чубрица).
За по-красив вид ястието може да се пресипе в тава и да се запече на фурна.

По "Единен сборник рецепти за заведенията за обществено хранене", С., 1981

Забележка: "свинско месо от труп" не означава просто месо от мъртво прасе, а от онази част, която остава, след като се махнат главата, краката и бутовете, т.е. торса на добичето.


 Profile  
 
 Рецепта: Месо с грах
Сготвено на: 16 Мар, 2008 8:06 pm Нед 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 9:41 pm Вто
Мнения: 2213
Може ли и 2 - 10 скилидки чесън. :mrgreen:


 Profile  
 
 Рецепта: Месо с грах
Сготвено на: 17 Мар, 2008 10:25 am Пон 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
А къде отива класиката? :mrgreen:
От мен да мине, може :P


 Profile  
 
 Рецепта: Месо с грах
Сготвено на: 17 Мар, 2008 11:47 am Пон 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 9:41 pm Вто
Мнения: 2213
Е как, нали трябва да "мислим по-разчупено и да експериментираме". :mrgreen:

Копър и чесън - за грах и за зелен боб, най се харесва у нас. И много отдавна не сгъстявам с брашно, даже и препечено, внимавам течността да не е много.


 Profile  
 
 Рецепта: Месо с грах
Сготвено на: 17 Мар, 2008 11:58 am Пон 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 21 Фев, 2007 1:12 pm Сря
Мнения: 1760
Location: София
IPA написа:
Копър и чесън - за грах и за зелен боб, най се харесва у нас. И много отдавна не сгъстявам с брашно, даже и препечено, внимавам течността да не е много.


И у нас така за копъра и чесъна. Обаче имам питане, като не сгъстяваш с брашно искаш да кажеш, че оставяш с много малко течност, която почти да се изпари?
И защо не с брашно? Вредно ли е? Или има някаква друга причина?
Малко тъпо звучи, но от няколко места чувам, че не използвали брашно за сгъстяване и се опитвам да разбера защо.


 Profile  
 
 Рецепта: Месо с грах
Сготвено на: 17 Мар, 2008 2:02 pm Пон 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 9:41 pm Вто
Мнения: 2213
Маца написа:
И у нас така за копъра и чесъна. Обаче имам питане, като не сгъстяваш с брашно искаш да кажеш, че оставяш с много малко течност, която почти да се изпари?


Просто с малко течност, чак да се изпари не става. Не обичаме много сос да има, колко по-гъсто - толкова по-добре.

Маца написа:
И защо не с брашно? Вредно ли е? Или има някаква друга причина?
Малко тъпо звучи, но от няколко места чувам, че не използвали брашно за сгъстяване и се опитвам да разбера защо.


Не е вредно брашното, нищо си му няма, пак е въпрос на вкус.
Има някои ястия, които сгъстявам с нишесте, но това си е по рецептата.


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 6 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB