Ейй ,чак пк майсторство
много лесно се правят(малко по трудни са корите за лазня понеже нямам машинка,но планирам да си набавя някой ден)
Аз правя паста по тази рецепта, която общо взвто е стандартна с малки разлики:
450 гр брашно
4 яйца
1с.л. зехтин
сол(около 1 ч.л.)
Ако се наложи 2-3 с.л. вода(зависи от яйцата ,колко са големи..)
Пресява се брашното ,прави се кладенче вътре всички останали продукти,разбърква се докато се поеме течността .Замесва се
твърдо тесто(около 15 мин), да стане гладко и еластично.Увивам в найлон и оставям да отлежи 45-50 мин в хладилника за да се стегне.
После разделям на парчета и разточвам тънки кори (като се ръси с брашно за да не залепва),пак почива 10 мин .
Това е основната рецепта..
А за парпаделе,талиателе...ето как
След като сме разточили тесто ,навиваме на руло(за да ни е по лесно рязането) и със остър нож или къдравата джиджафка за сладки(
не се сещам как се казва сега ,та с нея за парпаделе) режем ленти около 1-1,2 см.След това получените рулца развиваме в/у кърпа да изсъхнат колкото може повече (оригинално беше 24 часа),аз лично не чакам повече от 40 мин.
Пускат се във вряща подсолена вода за окло 6-8 мин или докато започнат да изплуват..Внимавайте да не ги преварите!!
Ами това е ,връткаво е малко ,но по вкусна от домашната паста няма според мен
Успех!!