Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 16 Апр, 2024 11:58 pm Вто

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 25 мнения ] 
Message
Сготвено на: 09 Юни, 2004 3:20 pm Сря 
User avatar
Почетен член

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:09 pm Нед
Мнения: 1613
Location: София
Сварявам пакет пено личе / или дебели макарони, спагети №10/ и отцеждам. Пасирам 1 чушка, 1 голям домат, 1/2 обелен и отцеден патладжан, 5-6 стръка магданоз, босилек, зехтин, сол и лют пипер. Прибавям 2 с.л. сметана и малко натрошен рокфор. Запържвам нарязани на дребни кубчета пушени гърди и прибавям соса. Варя, докато се посгъсти и разбърквам с пастата.


 Profile  
 
Сготвено на: 09 Юни, 2004 6:32 pm Сря 

Дегустатор

Offline
Готви от: 31 Май, 2004 5:35 pm Пон
Мнения: 85
Междудругото месото може да се замени с гъби, тогава най-малко се усеща неговата липса


 Profile  
 
Сготвено на: 09 Юни, 2004 9:08 pm Сря 
User avatar
Почетен член

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:09 pm Нед
Мнения: 1613
Location: София
vegetarianec написа:
Междудругото месото може да се замени с гъби, тогава най-малко се усеща неговата липса

Може и с риба, морски дарове, ядки...


 Profile  
 
Сготвено на: 10 Юни, 2004 10:52 am Чет 

Дегустатор

Offline
Готви от: 31 Май, 2004 5:35 pm Пон
Мнения: 85
с ядки?...Хм, не съм се сещал
Ще пробвам


 Profile  
 
Сготвено на: 10 Юни, 2004 11:00 am Чет 
User avatar
Почетен член

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:09 pm Нед
Мнения: 1613
Location: София
Особено накълцано и запържено кашу дава страхотен вкус, но стават и почти всички други


 Profile  
 
Сготвено на: 16 Юни, 2004 11:23 pm Сря 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 03 Юни, 2004 4:24 pm Чет
Мнения: 1472
Location: София
Имам само един въпрос , всички зеленчуци са сурови когато се пасират,така ли?
Понеже за мен е необичайно да се пасира суров патладжан..
Пастата е най- голямото ми изкушение от калоричните неща.. :P
,а патладжаните и доматите са любими те ми зеленчуци :)
Рецептата ме интересува. Бих пробвала и вариантите с гъби и ядки ,само да свърши пустата диета :? :?


 Profile  
 
Сготвено на: 16 Юни, 2004 11:48 pm Сря 
User avatar
Почетен член

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:09 pm Нед
Мнения: 1613
Location: София
Да бе, пасирам всичко сурово, нали после сосът се вари. Само трябва да нарежеш патладжана ситно и да го оставиш да се отцеди от горчивия сос. И пасаторът ти трябва да е с метален нож. Ако се притесняваш, няма проблем да запържиш или свариш предварително, но е излишен труд.
Кога свършва тая пуста диета, имам още за идеи за паста :lol:


 Profile  
 
 Рецепта: ГРЕШКА!!!
Сготвено на: 16 Юни, 2004 11:52 pm Сря 
User avatar
Почетен член

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:09 pm Нед
Мнения: 1613
Location: София
Написала съм глупост - спагетите са от дебелите №3 или 2. Не знам откъде е дошло! Извинения


 Profile  
 
Сготвено на: 16 Юни, 2004 11:58 pm Сря 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 03 Юни, 2004 4:24 pm Чет
Мнения: 1472
Location: София
Уфф докато не се върна от морето..а още незнам кога ще отида :o
,но това в дългосрочен план..
А тази спецялно днес я почнах и свършва в петък
Понеже е пълнолуние ..макар да е облачно :wink:добре идва малко реазтоварване..


 Profile  
 
Сготвено на: 17 Юни, 2004 12:04 am Чет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 03 Юни, 2004 4:24 pm Чет
Мнения: 1472
Location: София
Аз вече съм и се наточила на тази рецепта ..събота или неделя ще я пробвам и ще докладвам.. :)
А за другите се колебая в отговора пастата е препъни камъка по пътя ми към по- стройна фигура и по- добро физическо и психическо здраве.. :twisted:


 Profile  
 
Сготвено на: 17 Юни, 2004 12:09 am Чет 
User avatar
Почетен член

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:09 pm Нед
Мнения: 1613
Location: София
ludetina написа:
Аз вече съм и се наточила на тази рецепта ..събота или неделя ще я пробвам и ще докладвам.. :)
А за другите се колебая в отговора пастата е препъни камъка по пътя ми към по- стройна фигура и по- добро физическо и психическо здраве.. :twisted:

Абе човек, новолуние е! Най-много се слабеело... Я разкажи каква е тази диета


 Profile  
 
Сготвено на: 17 Юни, 2004 12:15 am Чет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 03 Юни, 2004 4:24 pm Чет
Мнения: 1472
Location: София
ок ще я постна в диети


 Profile  
 
Сготвено на: 06 Юли, 2004 11:58 am Вто 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 03 Юни, 2004 4:24 pm Чет
Мнения: 1472
Location: София
Браво, тъкмо си ги хапвам докато гледам филм.... :D :D :D Много ми харесват,но заради теб сега пак ще съм на диета :?
:cry:
А само да направя уточнение, под "рокфор" имаш предвид просто синьо сирене ,а не непременно това..,защото в нашия магазин "Рокфор" струва 66.50 кг?


 Profile  
 
Сготвено на: 06 Юли, 2004 12:53 pm Вто 
User avatar
Почетен член

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:09 pm Нед
Мнения: 1613
Location: София
Да, така съм записала рецептата, защото първия път я правих с Рокфор /къде ли ми е бил акълът :roll: / и го постнах по инерция.. Може и българско синьо сирене, и със синьото сирене на Паладин - те май са най-евтини в момента у нас. Благодаря за корекцията! И много се радвам, че са ти харесали :D


 Profile  
 
Сготвено на: 06 Юли, 2004 3:28 pm Вто 



А аз се чудех какви са тези спагети с такъв голям номер :lol: , сега вече ще пробвам рецептата, а гъбките ще са непременно вътре.


  
 
Сготвено на: 06 Юли, 2004 3:45 pm Вто 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 03 Юни, 2004 4:24 pm Чет
Мнения: 1472
Location: София
Аз лично ги правих със парпаделе, защото това ми се намираше под ръка и беше много вкусно.. 8)


 Profile  
 
Сготвено на: 08 Юли, 2004 7:35 pm Чет 



А какво е това "парпадиле"?


  
 
Сготвено на: 08 Юли, 2004 8:56 pm Чет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 03 Юни, 2004 4:24 pm Чет
Мнения: 1472
Location: София
Вид паста като талиатели(фетучине) само с къдрави краища като тези тук макар, че не се вижда мноро добре :?
Image
Направих си домашно тесто и си ги изрязах с къдравата резачка за сладки...;)


 Profile  
 
Сготвено на: 08 Юли, 2004 9:07 pm Чет 
User avatar
Почетен член

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:09 pm Нед
Мнения: 1613
Location: София
Е-хей, това е голямо майсторство! Я разкажи по-подробно как ги прави


 Profile  
 
Сготвено на: 08 Юли, 2004 9:52 pm Чет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 03 Юни, 2004 4:24 pm Чет
Мнения: 1472
Location: София
Ейй ,чак пк майсторство :oops:
много лесно се правят(малко по трудни са корите за лазня понеже нямам машинка,но планирам да си набавя някой ден)

Аз правя паста по тази рецепта, която общо взвто е стандартна с малки разлики:
450 гр брашно
4 яйца
1с.л. зехтин
сол(около 1 ч.л.)
Ако се наложи 2-3 с.л. вода(зависи от яйцата ,колко са големи..)

Пресява се брашното ,прави се кладенче вътре всички останали продукти,разбърква се докато се поеме течността .Замесва се твърдо тесто(около 15 мин), да стане гладко и еластично.Увивам в найлон и оставям да отлежи 45-50 мин в хладилника за да се стегне.
После разделям на парчета и разточвам тънки кори (като се ръси с брашно за да не залепва),пак почива 10 мин .
Това е основната рецепта..

А за парпаделе,талиателе...ето как
След като сме разточили тесто ,навиваме на руло(за да ни е по лесно рязането) и със остър нож или къдравата джиджафка за сладки( :wink:
не се сещам как се казва сега ,та с нея за парпаделе) режем ленти около 1-1,2 см.След това получените рулца развиваме в/у кърпа да изсъхнат колкото може повече (оригинално беше 24 часа),аз лично не чакам повече от 40 мин.
Пускат се във вряща подсолена вода за окло 6-8 мин или докато започнат да изплуват..Внимавайте да не ги преварите!!
Ами това е ,връткаво е малко ,но по вкусна от домашната паста няма според мен 8)

Успех!!


 Profile  
 
Сготвено на: 08 Юли, 2004 10:49 pm Чет 
User avatar
Почетен член

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:09 pm Нед
Мнения: 1613
Location: София
Ето това "и разточвам тънки кори " си е майсторство и половина! Благодаря за точните пропорции, ще опитам да направя нещо. Вярно, че е доста работа, но наистина домашното си е друга работа :)


 Profile  
 
Сготвено на: 08 Юли, 2004 11:31 pm Чет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 03 Юни, 2004 4:24 pm Чет
Мнения: 1472
Location: София
Ммм да, тънкия моменте в корите,не ми станаха от първия път признавам :?
Само пропуснах да кажа ...супер ентусиастите могат да си парвят и разноцветни видове в червено(като добавят доматено пюре) и зелено(като добавят спанак ,коприва..) :)


 Profile  
 
Сготвено на: 08 Юли, 2004 11:44 pm Чет 
User avatar
Почетен член

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:09 pm Нед
Мнения: 1613
Location: София
За тази рецепта не препоръчвам копривени - ще се "бие" с патладжана, два силни вкуса и аромата.


 Profile  
 
Сготвено на: 09 Юли, 2004 8:18 am Пет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 03 Юни, 2004 4:24 pm Чет
Мнения: 1472
Location: София
Права си така е.. :wink: Дадох го само като информация.. :)


 Profile  
 
Сготвено на: 09 Юли, 2004 9:29 am Пет 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4689
Location: София
Малко разяснение относно размера на спагетите. Номер 10 са най-тънките спагети, колкопо по-малък е намоера, толкова по-дебели са спагетите.


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 25 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB