Миш-маш, изпълнявам желанието ти, дано си доволна
. Първата рецепта е на Фортуна, а втората - моя.
Първа
Хех...хубава тема Всичко ново е добре забравеното старо
Първо - за печено агнешко е най-добре младо тлъстичко агънце
За цяло агне - трябва по-многобройна трапеза и съответно се употребяват всички екстри - печена главичка, печени чревца на плитки, пълнени шерденчета с мумици, курбан чорба и накрая пълненото агънце
За 3-4 човека у дома - взимам 1 комплект, 1 плешка и 1 бутче:
1. Дроб чорба - от белия дроб, пресен лук, морковче, ориз, червена чушка, черен пипер, чубрица, сол, масло и пресечено яйце...
2. От черния дроб- дроб-шиш кебап : нанизвам на шишове парчета черен дроб с парчета бяло месце между тях, сол, червен и черен пипер, увивам с булото, намазвам с масло и на скарата....върху лека жарава е най-добре
3. От плешката , ако са ми набутали с повече ребра- отделям излишните до съществената част на плешката - и пълнена: запържени пресен лук, гъбки, магданоз, джоджен, ориз, сол и черен пипер, водичка - да набъбне ориза....и плънката отскача в прорязания отвор на осолената, опиперена и намазана с масло плешка - наоколо картофки (или ако плънката е повече от нея), и се пече с доливане на вода и масло във фурната.
4. Задушено бутче с гъбен сос (за 4 души) - около 1 кг тлъсто бутче, измито, избърсано се запържва в гореща мазнина без да се боде с вилица докато получи зачервена коричка. Тогава се посолява, залива се с 2 чаши ВРЯЛА вода и чаша бяло вино. Добавя се 1 лъжица дом. пюре, шепа нарязани гъби, 1 ч.лъжичка ким. Вари се в добре затворена тенджера, ако трябва се долива вода докато се свари месото - сосът готов трябва да остане около 1.5 чаена чаша, прецежда се и се сервира в сосиера....а към бутчето- картофки и зелена салата...
5. Книжен кебап - всички изостанали обрезки (обрязвам и ребрата) , ако са около 400-500 г, сол, чер пипер,3-4 глави нарязан и смачкан със сол лук - обърква се, разделя се на 6 части и се завиват в бяла гланцирана, намазана с масло хартия. Пекат се в тавичка като им се долива половин чаша вода. Поднасят се с хартията - всеки си я развива + зелена салата.
Като включим таратор, зелени салатки с яйца, козунаците и кисело мляко с ягоди - откарваме и Гергьовден.
Втора - Агнешко запечено със спанак на фурна (за Великден)