Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 17 Апр, 2024 2:56 am Сря

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 2 мнения ] 
Message
Сготвено на: 29 Мар, 2008 12:20 am Съб 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
Миш-маш, изпълнявам желанието ти, дано си доволна :) . Първата рецепта е на Фортуна, а втората - моя.

Първа

Хех...хубава тема Всичко ново е добре забравеното старо

Първо - за печено агнешко е най-добре младо тлъстичко агънце
За цяло агне - трябва по-многобройна трапеза и съответно се употребяват всички екстри - печена главичка, печени чревца на плитки, пълнени шерденчета с мумици, курбан чорба и накрая пълненото агънце

За 3-4 човека у дома - взимам 1 комплект, 1 плешка и 1 бутче:

1. Дроб чорба - от белия дроб, пресен лук, морковче, ориз, червена чушка, черен пипер, чубрица, сол, масло и пресечено яйце...

2. От черния дроб- дроб-шиш кебап : нанизвам на шишове парчета черен дроб с парчета бяло месце между тях, сол, червен и черен пипер, увивам с булото, намазвам с масло и на скарата....върху лека жарава е най-добре

3. От плешката , ако са ми набутали с повече ребра- отделям излишните до съществената част на плешката - и пълнена: запържени пресен лук, гъбки, магданоз, джоджен, ориз, сол и черен пипер, водичка - да набъбне ориза....и плънката отскача в прорязания отвор на осолената, опиперена и намазана с масло плешка - наоколо картофки (или ако плънката е повече от нея), и се пече с доливане на вода и масло във фурната.

4. Задушено бутче с гъбен сос (за 4 души) - около 1 кг тлъсто бутче, измито, избърсано се запържва в гореща мазнина без да се боде с вилица докато получи зачервена коричка. Тогава се посолява, залива се с 2 чаши ВРЯЛА вода и чаша бяло вино. Добавя се 1 лъжица дом. пюре, шепа нарязани гъби, 1 ч.лъжичка ким. Вари се в добре затворена тенджера, ако трябва се долива вода докато се свари месото - сосът готов трябва да остане около 1.5 чаена чаша, прецежда се и се сервира в сосиера....а към бутчето- картофки и зелена салата...

5. Книжен кебап - всички изостанали обрезки (обрязвам и ребрата) , ако са около 400-500 г, сол, чер пипер,3-4 глави нарязан и смачкан със сол лук - обърква се, разделя се на 6 части и се завиват в бяла гланцирана, намазана с масло хартия. Пекат се в тавичка като им се долива половин чаша вода. Поднасят се с хартията - всеки си я развива + зелена салата.

Като включим таратор, зелени салатки с яйца, козунаците и кисело мляко с ягоди - откарваме и Гергьовден.


Втора - Агнешко запечено със спанак на фурна (за Великден)


 Profile  
 
Сготвено на: 30 Мар, 2008 10:55 am Нед 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 19 Юни, 2007 12:08 am Вто
Мнения: 1062
Благодаея на gotin , за рецептите.


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 2 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB