Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 06 Дек, 2021 2:35 am Пон

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 5 мнения ] 
Message
Сготвено на: 21 Апр, 2008 2:32 pm Пон 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 22 Окт, 2006 3:18 pm Нед
Мнения: 303
Location: Кофтинброд
gotin ,това Maggi е солено,благодарение на вложения в него натриев глутамат.Не е ли за предпочитане обикновената сол?


 Profile  
 
Сготвено на: 21 Апр, 2008 6:19 pm Пон 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
дима Т написа:
gotin ,това Maggi е солено,благодарение на вложения в него натриев глутамат.Не е ли за предпочитане обикновената сол?


Въпросното MAGGI е солено от солта, която съдържа, мононатриевият глутамат не е солен, а леко сладни.
Аз винаги предупреждавам, че ползвам тази подправка ВМЕСТО сол, а не заедно със сол. :)


 Profile  
 
Сготвено на: 21 Май, 2008 5:03 pm Сря 

Дегустатор

Offline
Готви от: 13 Авг, 2007 12:50 pm Пон
Мнения: 466
Веднага си я представих тази рецепта във вариант без пилето - супер звучи! :) Мерси за идета за пролетна манджа, gotin!

А за MAGGIE, аз се бях засилила да я купя тази подправка за овкусване манджите за съпруга ми, но като видях, че съдържанието на зеленчуци е под 10% (!!), набързо пресметнах какво са останалите 90% и се отказах. Карам със обикновенни сушени зеленчуци, и без сол, че не мога да преценвам количествата. После той си добавя сол (калиева) колкото му е вкусно.


 Profile  
 
Сготвено на: 22 Май, 2008 5:29 pm Чет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
Meg написа:
Веднага си я представих тази рецепта във вариант без пилето - супер звучи! :) Мерси за идета за пролетна манджа, gotin!

А за MAGGIE, аз се бях засилила да я купя тази подправка за овкусване манджите за съпруга ми, но като видях, че съдържанието на зеленчуци е под 10% (!!), набързо пресметнах какво са останалите 90% и се отказах. Карам със обикновенни сушени зеленчуци, и без сол, че не мога да преценвам количествата. После той си добавя сол (калиева) колкото му е вкусно.


Може би не си права за процентите. Имам предвид, че в силноконцентриран вид, сушените зеленчуци тежат удивително малко, затова 10% ни най-малко не са малко. :)
Традиционно всички производители на такива подправки продават сол на цената на нещо много по-скъпо. Уви, така е.
Но това не пречи ние да балансираме. След като така или иначе ще сложим сол, защо тази сол да не е от такава подправка.
Аз съм убеден в прекрасните и овкусяващи качества, забележи, че става въпрос за точно тази подправка от голямата гама на въпросния производител - "Вълшебен вкус - 10 зеленчука".
Нали знаеш, че вредността е нещо силно относително.
На хората с високо кръвно забраняват всякакви кафета и чай - истински, обаче на фона на това, лекарите казват, че не е опасно по 2 кафета на ден.
За натриевия глутамат се говорят страшни неща, както и за други видове храни или подправки. Между другото, за соята, също! Била канцерогенна, представи си, и то соевият протеин на прах.
В крайна сметка, всичко е въпрос на доза.
В прекалена доза всичко е вредно, дори и най-полезното нещо. :)
А калиевата сол е най-отвратителният начин да подсолиш нещо.
Посъветвай съпругът си да "подсолява" не с калиева сол, а с ... лимонов сок. Резултатът е поразителен. Само след седмица няма да има нужда изобщо от никаква сол. Дозировката - според неговото чувство за подправеност на ястието, а това чувство се изменя във времето, така че точна доза няма - всичко е строго индивидуално. :)


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 5 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB