Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 16 Апр, 2024 6:06 pm Вто

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 5 мнения ] 
Message
Сготвено на: 20 Апр, 2008 6:59 pm Нед 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
БЪРЗА И ВКУСНА ПРОЛЕТНА МАНДЖА
СЪС СПАНАК, ЛАПАД, ПРЕСЕН ЛУК И ПИЛЕШКО МЕСО

*Манджата може да бъде сготвена с месо или в постен вариант.

400 г. почистен спанак
2 вр. дребен лапад
1 вр. пресен лук
половин връзка киселец
половин връзка джоджен
1 с.л. ситно нарязан магданоз
1 чаша ориз басмати
300 г. пилешко месо от пържола - бут
6 с.л. олио (зехтин)
*сол, черен пипер на вкус
(от доста време вместо сол ползвам MAGGI "Вълшебен вкус" - 10

зеленчука и съм изключително доволен)


Ако месото е прясно, само го нарязваме на едри хапки и го

позапържваме в мазнината, колкото да се запечата.
Ако месото е от фризер (замразено на хапки), го добавяме когато

зеленчуците заврат "с ключ", без да се пържи или задушава.
Нарязваме спанака, лапада, киселеца и лука на средни парчета,

нито много ситно, нито прекалено едро.
Приемаме, че готвим първия вариант, със запържването.
Тогава просто добавяме нарязаните зеленчуци и осоляващата

компонента (сол или подправка).
Наливаме 4 и половина чаши вода и оставяме да заври.
Ври 10 мин. на силен огън, на полуотворен капак.
Добавяме 1 чаша ориз (аз ползвам басмати), разбъркваме и

намаляваме котлона (стандартен четиристепенен котлон) на 1-ва

степен.
Оставяме да ври още 10 мин.на затворен капак, като разбъркваме

един път, само в началото.
Отваряме, добавяме нарязания пресен джоджен и черния пипер, леко

разбъркваме, затваряме капака и варим на изключен котлон още 10

мин.
Отваряме и поръсваме с нарязания магданоз.
Яденето е много вкусно и топло, и студено.
Сервирайте с кисело мляко.


 Profile  
 
Сготвено на: 21 Апр, 2008 2:32 pm Пон 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 22 Окт, 2006 3:18 pm Нед
Мнения: 303
Location: Кофтинброд
gotin ,това Maggi е солено,благодарение на вложения в него натриев глутамат.Не е ли за предпочитане обикновената сол?


 Profile  
 
Сготвено на: 21 Апр, 2008 6:19 pm Пон 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
дима Т написа:
gotin ,това Maggi е солено,благодарение на вложения в него натриев глутамат.Не е ли за предпочитане обикновената сол?


Въпросното MAGGI е солено от солта, която съдържа, мононатриевият глутамат не е солен, а леко сладни.
Аз винаги предупреждавам, че ползвам тази подправка ВМЕСТО сол, а не заедно със сол. :)


 Profile  
 
Сготвено на: 21 Май, 2008 5:03 pm Сря 

Дегустатор

Offline
Готви от: 13 Авг, 2007 12:50 pm Пон
Мнения: 466
Веднага си я представих тази рецепта във вариант без пилето - супер звучи! :) Мерси за идета за пролетна манджа, gotin!

А за MAGGIE, аз се бях засилила да я купя тази подправка за овкусване манджите за съпруга ми, но като видях, че съдържанието на зеленчуци е под 10% (!!), набързо пресметнах какво са останалите 90% и се отказах. Карам със обикновенни сушени зеленчуци, и без сол, че не мога да преценвам количествата. После той си добавя сол (калиева) колкото му е вкусно.


 Profile  
 
Сготвено на: 22 Май, 2008 5:29 pm Чет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
Meg написа:
Веднага си я представих тази рецепта във вариант без пилето - супер звучи! :) Мерси за идета за пролетна манджа, gotin!

А за MAGGIE, аз се бях засилила да я купя тази подправка за овкусване манджите за съпруга ми, но като видях, че съдържанието на зеленчуци е под 10% (!!), набързо пресметнах какво са останалите 90% и се отказах. Карам със обикновенни сушени зеленчуци, и без сол, че не мога да преценвам количествата. После той си добавя сол (калиева) колкото му е вкусно.


Може би не си права за процентите. Имам предвид, че в силноконцентриран вид, сушените зеленчуци тежат удивително малко, затова 10% ни най-малко не са малко. :)
Традиционно всички производители на такива подправки продават сол на цената на нещо много по-скъпо. Уви, така е.
Но това не пречи ние да балансираме. След като така или иначе ще сложим сол, защо тази сол да не е от такава подправка.
Аз съм убеден в прекрасните и овкусяващи качества, забележи, че става въпрос за точно тази подправка от голямата гама на въпросния производител - "Вълшебен вкус - 10 зеленчука".
Нали знаеш, че вредността е нещо силно относително.
На хората с високо кръвно забраняват всякакви кафета и чай - истински, обаче на фона на това, лекарите казват, че не е опасно по 2 кафета на ден.
За натриевия глутамат се говорят страшни неща, както и за други видове храни или подправки. Между другото, за соята, също! Била канцерогенна, представи си, и то соевият протеин на прах.
В крайна сметка, всичко е въпрос на доза.
В прекалена доза всичко е вредно, дори и най-полезното нещо. :)
А калиевата сол е най-отвратителният начин да подсолиш нещо.
Посъветвай съпругът си да "подсолява" не с калиева сол, а с ... лимонов сок. Резултатът е поразителен. Само след седмица няма да има нужда изобщо от никаква сол. Дозировката - според неговото чувство за подправеност на ястието, а това чувство се изменя във времето, така че точна доза няма - всичко е строго индивидуално. :)


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 5 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Google [Bot] и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB