Наистина в сайта има рецепта за
пиле-фрикасе.
Ето я моята вариация по темата.
250 гр. пилешки гърди
2 с.л. брашно - с много голям връх (направо си ги бройте 3 лъжици с връх

)
2 с.л. масло
бульон
прясно мляко (може кисело)
жълтъкът на едно яйце
сол
риган
В част от маслото задушавам нарясаните на средно големи (кибритена кутия) парчета гърди докато могат да се чупят с вилицата.
Изваждам ги от тенджерата, добавям останалото масло и брашното. След кратко и енергично бъркане махам тенджерата от котлона и внимателно добавям, като бъркам през цялото време, прясното мляко. След като се хомогенизира соса връщам тенджерата на котлона, добавям и бульона и продължавам да бъркам като луда

. Междувременно прибавям солта и ригана, ако няма малки мачета наоколо се добавя и черен, червен, бял пипер (аз лично бял).
След като почти се сгъсти сосът отделям жълтъка на яйцето, леко го разбивам, изравнявам температурата с бавно сипване на сос при жълтъка и накрая го сипвам в тенджерата, бъркам още малко (колкото да се обработи жълтъкът), връщам месото, пак бъркам, махам от котлона, затварям плътно с капак и оставям манджата да се доготви от собствената си топлина.
Не слагам винаги чесън, затова не съм го дала в рецептата.
Яйцето до колкото знам се слага цяло, но не винаги успявам да съхраня белтъка от парцалясване и затова карам само с жълтък.
Пропуснала съм да дам и количествата бульон и мляко, това е защото понякога нямам бульон и слагам само мляко, или мляко и вода, и всичко това правя на око, даже със затворени очи, понеже сипвам прясното мляко от непрозрачна бутилка.
Вариантът с кисело мляко е по-малко любим на Мацов и малкото Коте, затова го правя по-рядко, но принципът е същият.
На финала ще кажа, че всъщност не понасям фрикасе, но групата го обича и редовно се налага да го произвеждам.