миш маш написа:
gotin написа:
Истинските сачове (вече съм писал това поне два пъти) се правят от неизпечена глина и при омазняване попиват дълготрайно мазнината.
На мене лично такъв просмукан с мазнина сач ми се е палил и пръскал от високата температура и директния пламък на газов котлон.
А тези новите, незнам дали са истински или не , но работят на газов котлон.Нали не се заблуждаваш , че във всички ресторанти в които предлагат такива, ги пекат на скара и не ги мият, както по принцип е указано в упътването.
Просто новите са от изпечена глина и не трябва да се наричат сачове, а плоча от изпечена глина. Те са много по-здрави и по-удобни, но това не е сач в автентичния смисъл на термина.
Думата "сач" е много стара родопска дума и важи само за сач.
Иначе, при добро желание, и на тавата си в къщи можеш да кажеш сач, но от това въпросната тава няма да стане сач.
