Сачът (още в Родопите им казваме 'тикла' става и на газов котлон но ветилацията в кухнята трябва да е повече от отлична ...!Най-добре на огън на вън,може да пробвате на вилата или някой пикник да сложите от тия тикли за покриване на старите покриви,като задължително трябва да гори огънят отдолу а не да е само на жар ...За предпочитане да се ползват тия синьо-черните тикли ,а не има едни кафяфи-сиви пясъчници щото се пукат!Та слагате мръвките и зеленчуците (аз предпочитам лук,гъби,тиквичка,чушка,праз...патладжан и понякога стръкове зелен чесън ,такива сачове с царевица,грах броколи не ми допадат нещо а и трудно ще се събират от плочата) като ги нареждате отделно месо и зеленчуци и периодично ги обръщате!Малко е примитивен този начин на готвене (може би един от най-старите медоти за говене познат на човека ),но за сметка на това е много вкусно ...освен това на тая тикла може да се пекат различни риби,татарски кюфтенца(стават уникални) и още едни питки които на родопски им казваме "тенурки" стават нещо подобно на арабските питки но не съвсем ..нищо особенно брашно,вода сол,може и малко мая с консистенцията на тесто за баници ,оформят се топчета 60-70г. разточват се в кръгла форма ,изпичаме и намзваме с масло ,завиваме ги с кърпа да се "задушат".. малко шарена сол или пудра захар по избор и готово!
|