inews.bg jenite.bg div.bg sporta.bg sportuvai.bg fitwell.bg peika.bg econ.bg biznews.bg stat.bg sever.bg kulinar.bg get.bg
В момента е 29 Юли, 2014 7:35 am Вто

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 3 мнения ] 
Message
Сготвено на: 03 Фев, 2005 3:29 pm Чет 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Това е т.нар. "столска" манджа, от една книга с рецепти за заведения за обществено хранене.

За четири порции:

350 г кайма (смес - свинско месо с телешко или каквато обичате)
600 г картофи
100 г лук
300 г домати (пресни или консервирани)
50 г олио
30 г брашно
130 мл прясно мляко
2 яйца
50 г кашкавал
1 ч.л. масло
червен и черен пипер, магданоз

Картофите се обелват и се нарязват на тънки филийки. Полуизпържват се в мазнината (в оригиналната рецепта се казва - бланшират). Тава с подходящ размер се намазва с олио и в нея се редят: нарязани домати, половината картофи, каймата, размита с малко вода, останалите картофи, филийки от доматите. Ястието се залива с малко горещ бульон и се пече в нагорещена фурна, докато получи запечен вид. След това се залива с бешамелов сос.
Брашното се запържва с маслото и се разрежда с прясното мляко. След като се сгъсти (при непрекъснато бъркане), се оттегля от огъня и в него се добавят разбити яйца. С тази смес се залива мусаката, поръсва се с настърган кашкавал и се пече до зачервяване на коричката.

Моите промени - нарязвам картофите на кубчета и не ги пържа, а ги слагам сурови; добавям морков, доматите ги слагам по-късно и намалявам количеството кайма. Като подправки добавям и чубрица и много малко босилек (домашни - нямат нищо общо с това, което се продава в пакетчетата).


 Profile  
 
Сготвено на: 04 Фев, 2005 3:43 am Пет 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 31 Май, 2004 3:09 am Пон
Мнения: 181
Location: Хайде! На масата!
И моите промени към твоите 8)
Същите са като твоите. И ние така я обичаме мусаката с картофи нарязани на кубчета (не е особено естетично, ама нали е вкусно :lol: ).
Обаче я заливам с кисело мляко и яйца.
Ако ми се намират тиквички, нарязвам и тях на кубчета и прибавям към картофите. Така става по-мека и по въздушна.
Мусака правя и само с тиквички или със сини домати. А на няколко пъти правих и с кисело зеле. Мързеше ме да навивам сърми и се изхитрих да пробвам сърми във вид на мусака. :lol: Сърцето ми се се беше свило, докато чаках домашните да си кажат думата. :lol:


 Profile  
 
 Рецепта: Още промени,...
Сготвено на: 05 Фев, 2005 1:55 am Съб 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 12 Окт, 2004 11:22 pm Вто
Мнения: 88
Location: USA
Ха така, Раза, ;)
и аз слагам тиквички и една чушка, става много вкусно! И понеже мъжа ми не яде месо обикновенно го правя с соева кайма, задушена предварително с лук и моркови и много подправки: чубрица, копър, кимион, черен пипер. Сина ми даже смята че с соева кайма е по-вкусно отколкото с месна. Не правя заливка, мойте не я харесват... :lol:


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 3 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB