Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 15 Апр, 2021 3:48 am Чет

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 9 мнения ] 
Message
Сготвено на: 07 Яну, 2009 12:26 pm Сря 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 12 Май, 2008 9:52 am Пон
Мнения: 157
Необходими продукти:
(Мерките са приблизителни и могат да варират в широки граници според вкуса)
Телешки джолан, с кост, нарязан на едри парчета - 4 килограма
Картофи - 1 кг
Кромид лук - 300 гр
Чесън - 15 скилидки
Моркови* - 3-4 моркова
Печурки* (или други гъби) - 500 гр
Вино - 600 мл
Дафинов лист - 2-3 листа
Черен пипер - 20 зърна
Червен пипер - 1 с.л.
Люти чушки ( или лют червен пипер) -2-3 броя (1/2 с.л.)
Бахар* - 5-6 зърна
Сол на вкус
(Отбелязаните със * продукти не с задължителни за класическата рецепта, но определено подобряват вкуса)
Image
Начин на приготвяне:

Джоланът се измива и накисва в студена вода за 1 час. Поставя се в голям глинен съд, добавят се обелените картофи, обеления лук, гъбите, морковите, като всички продукти се слагат цели или нарязани на много едри парчета. Добавят се подправките и виното. Поставя се капакът на глинения съд и се запечатва с тесто от малко брашно и вода. Пече се във фурната 1 час на 200 градуса, а след това поне още 3 часа на бавен огън.


Attachments:
chomlek.jpg [56.15 KiB]
Downloaded 160 times
 Profile  
 
Сготвено на: 07 Яну, 2009 1:56 pm Сря 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 9:41 pm Вто
Мнения: 2213
Ох, Лени. Сега пък трябва да търся телешки джолан.

И уж ми е голям гювеча, но май трябва да деля продуктите на 4.

Защо месото се накисва във вода за час.


 Profile  
 
Сготвено на: 07 Яну, 2009 2:13 pm Сря 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 21 Фев, 2007 1:12 pm Сря
Мнения: 1760
Location: София
Браво, Лени.
Страшна снимка, но и аз като IPA ще трябва да намаля продуктите 3-4 пъти.


 Profile  
 
Сготвено на: 07 Яну, 2009 2:39 pm Сря 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 12 Май, 2008 9:52 am Пон
Мнения: 157
Ами моят гювеч е много голям (специално за чомлека си го търсих, а сега ми трябва нормален за всичко друго... :head: ), но не се запълва до горе. Правила съм и в по-малък съд при майка ми, пак става. Освен това джоланът е 4кг, защото костта много тежи. Може да се направи и с обезкостено месо, но не става толкова вкусно, а и би се наложило да се сложи и мазнина.
Ако намалявате рецептата, мисля, че с 1/2 от количествата в стандартен гювеч ще стане повече от чудесно .


 Profile  
 
Сготвено на: 18 Яну, 2009 3:46 pm Нед 

Дегустатор

Offline
Готви от: 06 Май, 2006 9:26 am Съб
Мнения: 329
IPA написа:
Защо месото се накисва във вода за час.

Така излиза кръвта.


 Profile  
 
Сготвено на: 18 Яну, 2009 6:19 pm Нед 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
Kabal написа:
IPA написа:
Защо месото се накисва във вода за час.

Така излиза кръвта.


Абе, нещо много сухичко ми се види на снимката, така ли трябва да бъде наистина? :(


 Profile  
 
Сготвено на: 18 Яну, 2009 6:47 pm Нед 
User avatar
vertically challenged

Offline
Готви от: 27 Мар, 2006 2:02 pm Пон
Мнения: 1645
Location: София
Предполагам, че е засъхнало само отгоре, което е неизбежно, но пък със сигурност "сухите" картофи, моркови и гъбки са поели пълноценно течностите.


 Profile  
 
Сготвено на: 18 Яну, 2009 7:54 pm Нед 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 12 Май, 2008 9:52 am Пон
Мнения: 157
Готин, направи го и ще видиш. 8) Няма да съжаляваш! "Доволни ще останете!" :lol: :lol: :lol:


 Profile  
 
Сготвено на: 19 Яну, 2009 12:14 am Пон 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
Лени написа:
Готин, направи го и ще видиш. 8) Няма да съжаляваш! "Доволни ще останете!" :lol: :lol: :lol:

Подготвям се, Лени... :P Най-напред тактически, после и психически...
Освобождавам едно 20-литрово котле и заточвам една бичкия, за да нарежа джолана... :P :P :P
Обмислям вариант да сложа джолана цял, че после да го използвам, за да си направя дудук... :P


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 9 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB