Необходими продукти:
(Мерките са приблизителни и могат да варират в широки граници според вкуса)Телешки джолан, с кост, нарязан на едри парчета - 4 килограма
Картофи - 1 кг
Кромид лук - 300 гр
Чесън - 15 скилидки
Моркови* - 3-4 моркова
Печурки* (или други гъби) - 500 гр
Вино - 600 мл
Дафинов лист - 2-3 листа
Черен пипер - 20 зърна
Червен пипер - 1 с.л.
Люти чушки ( или лют червен пипер) -2-3 броя (1/2 с.л.)
Бахар* - 5-6 зърна
Сол на вкус
(Отбелязаните със * продукти не с задължителни за класическата рецепта, но определено подобряват вкуса)
Начин на приготвяне:Джоланът се измива и накисва в студена вода за 1 час. Поставя се в голям глинен съд, добавят се обелените картофи, обеления лук, гъбите, морковите, като всички продукти се слагат цели или нарязани на много едри парчета. Добавят се подправките и виното. Поставя се капакът на глинения съд и се запечатва с тесто от малко брашно и вода. Пече се във фурната 1 час на 200 градуса, а след това поне още 3 часа на бавен огън.