[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 3920: file_get_contents(http://kulinar.bg/?load=Open::Services::RightForumWidgets): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 503 Service Temporarily Unavailable
Студени сърмички
Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 28 Сеп, 2020 1:39 am Пон

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 16 мнения ] 
Message
Сготвено на: 11 Юни, 2004 10:54 am Пет 
User avatar
Почетен член

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:09 pm Нед
Мнения: 1613
Location: София
Чудех се дали не са предястие или ордьовър, но тъй като си ги хапваме за вечеря в горещите летни дни, пускам рецептата тук.
Количествата са относителни, според апетита...

Попарвам лозови листа /или листа от киселец, лапад, цвекло, левурда/див чесън/ и пр.зеленяци/ и ги отцеждам добре. Пасирам бяло обезсолено във вода сирене с малко зехтин, млян кимион и черен пипер. Ако е много сухо, прибавям и малко заквасена сметана. Накълцвам ситно пера пресен лук /може и малко чесън/, орехови ядки, зелени маслини, копър. смесвам със сиренето, добавям стафиди.
Завивам малки, ама наистина много мънички, сърмички и ги охлаждам в хладилника за 30мин.
Сервирам с препечени филийки.
Тези сърмички изпиват осъдителни количества ледена ракия, мастика или водка :oops:


 Profile  
 
Сготвено на: 16 Юни, 2004 11:05 pm Сря 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 03 Юни, 2004 4:24 pm Чет
Мнения: 1472
Location: София
Предполагам със стерилизирани също ще стане ?
Ако да би ли ми препоръчаш някоя марка..,майка ми винаги си е стерилизирала сама,но тази година и е много натоварено ще останем без,а от тези в магазина незая какво да избера!
Аз много обичам лозови сърмички,но съм яла само с ориз.Твойта рецепта звучи чудесно ,особено за лятото.Бих искала да я пробвам.


 Profile  
 
Сготвено на: 17 Юни, 2004 12:03 am Чет 
User avatar
Почетен член

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:09 pm Нед
Мнения: 1613
Location: София
Да ти призная, не съм заглеждала марките, но наистина има голяма разлика. Гледай в буркана дали са по-малки, светлозеленички. Но сега по пазарите има много пресни листа и ако имаш микровълнова, става още по-лесно. Избраш по-млади листа, измиваш, заливаш с вода,колкото да ги покрие и ги пускаш в микрото за ок.1,5мин. Пиши дали са ти харесали :)


 Profile  
 
Сготвено на: 17 Юни, 2004 12:11 am Чет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 03 Юни, 2004 4:24 pm Чет
Мнения: 1472
Location: София
Винаги ме е било страх да взимам от разни крайпътни баби лозови листа :? от опит знам че сега е времето на пръскането на лозята ..не мога някак да им доверя здравето си кой знае кога са ги пръскали и с какво :?Баба и дядо са ни давали винаги направо стерилизирани ,а сега майка ми .
Но ще пробвам с консевите от магазите, там трябва да има някъкъв контрол.Непременно ще докладвам :wink: !


 Profile  
 
Сготвено на: 29 Юни, 2004 1:23 am Вто 

Дегустатор

Offline
Готви от: 02 Юни, 2004 12:21 am Сря
Мнения: 28
Лозята се пръскат със разтвор на син камък или с бордолезов разтвор (смес от син камък, зелен камък и още нещо си) - вредно, но не и отровно, при това от пръв поглед си личи дали листата са пръскани или не ...
А и на пазара има доста хора които държат сергии с години и не биха тровили клиентите си - все пак, благодарение на тях живеят ...

За консервите - контрол има само ако производителя е сериозен - то екарисажно месо продават, кадето уж е най сериозен контролът на пазара на храни, пък зеленчуци ли ...


 Profile  
 
Сготвено на: 29 Юни, 2004 1:48 am Вто 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 31 Май, 2004 3:09 am Пон
Мнения: 181
Location: Хайде! На масата!
Правила съм сърми и с листа от липа. Пробвай, набери си по големички или ги слагай по два. Технологията е същата, попарваш ги в подсолена и подкиселена вода, а вкуса е дори по-хубав.
А ако обичаш да експериментираш - опитай в зелев лист. Кой знае, може и да стане хубаво? После кажи резултата.


 Profile  
 
Сготвено на: 29 Юни, 2004 12:17 pm Вто 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 03 Юни, 2004 4:24 pm Чет
Мнения: 1472
Location: София
Убедихте ме, още довечера ще ги пробвам и ще долкадвам(и двата варианта) 8)


 Profile  
 
Сготвено на: 01 Юли, 2004 7:48 pm Чет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 03 Юни, 2004 4:24 pm Чет
Мнения: 1472
Location: София
Страшно много ми харесаха!Благодаря!С моята любов към всякъкви видове сирена....направо се раzмазах от удоволсвие 8) !
Добре че ги направих като предястие, защото баща ми само ги погледна
и никакви увещания не можаха да го накарат да ги опита(не обича да яде нетрадиционни ястия),а пък съпугът не обичал орехи освен в баклава ... :cry:
Толкова по зле за тях!!Всички бяха за мен!! 8) :D И ми дойдоха добре като лека вечеря
Мерси още венъж сега ще пробвам рецептата на Каро!


 Profile  
 
Сготвено на: 01 Юли, 2004 10:06 pm Чет 
User avatar
Почетен член

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:09 pm Нед
Мнения: 1613
Location: София
Много се радвам, че са ти харесали :D - поне трудът ти не е отишъл напразно. А мъжете нали по-бавничко възприемат :wink: , може би постепенно ще ги свикнеш на по-нестандартна кухня. Явно им трябва време, не се отчайвай!


 Profile  
 
Сготвено на: 02 Юли, 2004 9:52 am Пет 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4691
Location: София
Айде без полова дискриминация моля :twisted: :lol:


 Profile  
 
Сготвено на: 02 Юли, 2004 2:27 pm Пет 
User avatar
Почетен член

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:09 pm Нед
Мнения: 1613
Location: София
Не се обиждай, шега бе, Уили :lol: Освен това готвите по-хубаво, така че...


 Profile  
 
Сготвено на: 03 Юли, 2004 7:55 am Съб 



Аз ще пробвам с извара, нали няма да е зле като вкус?


  
 
Сготвено на: 03 Юли, 2004 12:20 pm Съб 
User avatar
Почетен член

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:09 pm Нед
Мнения: 1613
Location: София
Според мен никак даже. То и без това сиренето, което ни продават, в повечето случаи си е чиста извара, така са му взели душата, маслеността де :x


 Profile  
 
Сготвено на: 12 Апр, 2006 4:18 pm Сря 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 03 Юни, 2004 4:24 pm Чет
Мнения: 1472
Location: София
Това съм го планирала за срещата, но имам въпросче..листата, лозовите плакнат ли се или не?За купешките консерви говоря.. :oops: И колко горе долу са бройките в един буркан, за да знам колко да взема?


 Profile  
 
Сготвено на: 12 Апр, 2006 4:59 pm Сря 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
За купешките не знам, не съм купувала от много време. Но домашните задължително ги измивам, защото са ми много солени.

За бройката - на етикета, освен грамаж, е редно да се напише и бройката, ама дали го правят :roll: ...


 Profile  
 
Сготвено на: 12 Апр, 2006 10:21 pm Сря 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 03 Юни, 2004 4:24 pm Чет
Мнения: 1472
Location: София
Ами не го правят..аз си купих един буркан ,но освен грамаж... :roll: Нищо де..ще се оправя някък, мерси. :)


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 16 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB