Здравейте приятели, горд съм че присъствам в този висок форум. Мисля че е редно да кажа няколко думи за себе си. Ами... аз съм обсебен от кулинарията, събрал съм над 250 книги и учебници по готварство на 4 езика, изчетох учебниците на „кордон бльо” и
„американският кулинарен институт” стигнах даже до молекулярната гастрономия...абе маниашка работа.... писал съм рецепти за вестници, списания... един ресторант във варна работи цял сезон с мои рецепти.... като всеки ентусиаст минах през азиатската после през класическата френска кухня и накрая разбрах че от традиционната българска кухня няма по-добро.... в последните 3-4 години така охамавях, че отказвам да готвя традиционни рецепти ако продуктите ми не са български...шантава работа... ще се радвам ако мога да допринеса с нещо към този форум...
Ето един пример какво става с човек като откачи на някоя тема.
ПИКАНТНИ КЕБАПЧЕТА
(от оня варненски ресторант)
500 гр свински бут (капак, без грам сланина, ципи жили...)
200 гр. Карловска шарена (правя си я сам, свински гърди в сол една седмица, изкисване в студена вода и 3-4 дни засъхване в хладилника)
200 гр сух телешки суджук (най-добре домашен)
Меля два пъти на ситна решетка, местя го в кухненския робот, като за тесто, прибавям около 1 супена лъжица стърган лук и една затоплена на котлон и счукана люта чушка, почвам да меся като слагам 3-4-5 бучки бульон (замразявам го в форми за лед) и 2 супени лъжици мавруд редукция ( аз използвам на пълдин перущица, асеновградския не е това което беше... около 300 мил. Варя на тих огън докато останат 2 супени лъжици) когато заприлича на пастет го местя в съд и охлаждам, после правя кебапчета, като използвам домакинско стреч фолио ( слагам порцийка в средата завивам и после усуквам двата края на различни страни като бонбон, получават се чудесни, гладки еднакво дебели кебапчета), охлаждам отново и пека много бързо на силна скара, за секунди стават сухи ако се прекали. Сервирам с тракийска домашна лютеница(пържа белени, кълцани домати и лук подправям с кимиом и мед докато остане на мазнина) и боб салата (шурея ми работи в родопските села и ми носи истински боб, като го сваря му беля ципата и го оставям за 2-3 часа да глътне оцета (правим си го домашен, това което продават по магазините е субстанция с неясен състав) олиото, черен пипер и сух босилек (малко), слагам червения лук в последният момент.
Надявам се да ви хареса.
|