Продукти:
1 кисела зелка (600-700 г)
за плънката:
200 гр печурки (или от консерва)
2 ч. ч. ориз
2 глави кромид лук
2 моркова
2ч. лъж. олио
1 ч. л. червен пипер
чубрица, черен пипер, сол на вкус
Начин на приготвяне:
Листата на зелката отделяте, като внимавате да не се скъсат, ако има дебели жилки ги изрежете.
Лукът, морковите и печурките нарязвате на дребно. Задушавате ги с малко мазнина и вода до омекване. Прибавяте ориза и 2 ч.ч. топла вода. Задушаването на зеленчуците продължава докато ориза набъбне и попие водата. Овкусявате с подправките и разбърквате.
От приготвената плънка завивате сарми и ги подреждате в тавичка. Заливате с вода (без да ги покрива), и олио.
Печете в предварително загрята фурна около 20 минути
Може да се наредите сармите и в тенджера. Заливате с вода, прибавяте олио, покривате ги с чиния и варите на слаб огън около 30-40 мин.
|