Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 16 Апр, 2024 5:51 pm Вто

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 4 мнения ] 
Message
Сготвено на: 06 Апр, 2010 6:26 pm Вто 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
ВКУСНА ПРОЛЕТНА МАНДЖА
=======================

(Нищо особено, но много вкусно...)


Продукти:

1/2 кг. спанак
4 вр. лапад
4 вр. пресен лук
2 стръка пресен чесън
6 с.л. олио (зехтин)
1 ч.л. сух джоджен
1/2 вр. магданоз
1 ч.л. черен (бял) пипер, смлян (аз винаги предпочитам белия, защото е по-ароматен, макар и малко по-лют)
2 ч.л. сол

За поливката при сервиране:

1/2 кофичка кисело мляко
100 мл. доматен сок
1 ск. чесън, стрита с 1/4 ч.л. сол самардала

Още от началото всичко се приготвя в тенджерата, в която ще се готви цялото ядене.
Половин килограм пресен спанак, измит, почистен и отново измит, нарязан на едро, задушаваме в 200 мл. вода и 1 ч.л. сол за 15 мин.
Изваждаме от тенджерата, измиваме, подсушаваме и наливаме олиото.
Лападът и пресния лук почистваме, нарязваме и задушаваме в мазнината и още 1 ч.л. сол - най-напред пресният лук за 10 мин., след това добавяме нарязания лапад и пресния чесън, нарязан на едри парчета и задушаваме още 10 мин.
Добавяме задушения спанак, джодженът, магданозът, едно пилешко бульонче, 350 мл. топла вода и 1 ч.л. черен пипер.
Разбъркваме и добавяме 1/2 ч.ч. ориз (аз употребявам Жасминов или Басмати).
Отново разбъркваме и захлупваме с капака, оставяме на среден огън докато заври, след което намаляваме огъня на слаб и така варим още 20 мин.
Готово.
Но оставяме под капак на изключения котлон още 15 мин.
Сервираме яденето изстинало, полято с кисело мляко, разбито с доматен сок, за любителите - плюс една скилидка чесън, стрита с малко сол самардала.


 Profile  
 
Сготвено на: 07 Апр, 2010 11:21 am Сря 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 19 Юни, 2007 12:08 am Вто
Мнения: 1062
gotin написа:
Половин килограм пресен спанак, измит, почистен и отново измит, нарязан на едро, задушаваме в 200 мл. вода и 1 ч.л. сол за 15 мин.
Изваждаме от тенджерата, измиваме, подсушаваме и наливаме олиото.

Ей това изобщо не го разбрах!


 Profile  
 
Сготвено на: 11 Апр, 2010 9:09 am Нед 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
миш маш написа:
gotin написа:
Половин килограм пресен спанак, измит, почистен и отново измит, нарязан на едро, задушаваме в 200 мл. вода и 1 ч.л. сол за 15 мин.
Изваждаме от тенджерата, измиваме, подсушаваме и наливаме олиото.

Ей това изобщо не го разбрах!

:) :) :) Естествено, след измиването подсушаваме ТЕНДЖЕРАТА, иначе ще имаме прекрасен фонтан от горещи маслени капчици навсякъде в кухнята си... :P


 Profile  
 
Сготвено на: 11 Апр, 2010 9:39 am Нед 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 19 Юни, 2007 12:08 am Вто
Мнения: 1062
Oh! Аз пък си помислих, че се отнася за спанака и това много ме озадачи! :lol: :lol: :lol:


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 4 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB