За кой ли път пиша рецепта за доматена супа...
Даже, днес, като реших да напиша отново, доста се позамислих.
Абе, мисля си, че няма по-проста супа от доматената.
Но, като продължих с тази непривична дейност - мисленето
, стигнах до един интересен извод - ако на 100 души дадат еднакво количество домати и другите необходими продукти, с огромна вероятност ще имаме наличието на 100 различни на вкус доматени супи...
Следователно, не продуктите, а специфичният начин на приготовление правят ястието.
Та, поредната ми
ДОМАТЕНА СУПА
============
ПРОДУКТИ:
(за трилитрова тенджера)
между 600 г. и 1 кг. добре узрели домати,
2 с.л. олио,
1 голяма глава лук,
1/2 ч.л. захар,
1 ч.л. унгарски леко лют огненочервен червен пипер ( ...хайде, сега, капризи, става и най-обикновен...
),
1 с.л. брашно,
1 с.л ориз Жасминов или една сармичка хубаво тънко оризово фиде ( хм, пак капризи, става всякакъв ориз и всякакво фиде...
),
1 с.л. сушени листа керевиз (целина),
2 с.л. нарязан пресен магданоз,
30 г. топено сирене, натурално, без допълнителен аромат,
сол на вкус, около 3 ч.л.
НАЧИН НА ПРИГОТОВЛЕНИЕ:
1. Най-напред нарязваме голямата глава лук на ситни кубчета и леко осоляваме с част от солта. (Аз си приготвям предварително цялата необходима за ястието сол и периодически вземам от нея).
2. След това си подготвяте доматите.
Тук отварям една много голяма скоба - може да е много елементарно, но от това зависи времето за приготвяне на супата.
Класическият начин е да се бланшират и обелят доматите, след което да се сварят за 15 мин. в много малко вода и накрая да се пасират с пасатор.
Това е
дългият начин.
А
краткият е просто доматите да се настържат на ситно ренде (така правеха баба ми и майка ми).
3. Поставяме тенджерата на огъня и изсипваме олиото, добавяме леко осоления лук и започваме да задушаваме при около 170° при много често бъркане.
Степента на задушаване-запържване определяте единствено вие, според навиците и разбиранията си за здравословно.
Когато решите, че "моментът Х" е настъпил, добавяте смес от брашното с разбъркания в него червен пипер и прашинки лют пипер.
Енергично бъркаме, за да не загори.
Брашното с червения пипер става на едри гранули, но вие продължавате да бъркате поне 3-4 минути.
4. Разреждате, като добавяте от доматите постепенно, докато изсипете всичките.
Разбърквате до относителна хомогенност, след което разреждате с около 2 л. вода.
Оставяте да заври, като периодически разбърквате, за да не се утаи брашното на дъното и да загори (има такъв гаден навик...
).
5. Когато заври, добавяме солта, ориза и сушеният керевиз и оставяме да ври на тих огън 15 мин., след което добавяме топеното сирене. Варим още 5 мин., като разбъркваме.
Забележка: Топеното сирене е глезотийка, екстра "за разкош", може и без него, но пък с него става м-м-м...
6. Сваляме от огъня и добавяме магданоза, разбъркваме, захлупваме с капака и оставяме да изстине така.
Супата се прави елементарно, но вкусът и е изключително изящен и деликатен.
Определено супата е по-вкусна студена.
Можете, обаче, да я сервирате топла, с шепа "Кубети" вместо крутони.
Да ви е сладко!