Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 16 Апр, 2024 11:16 pm Вто

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 2 мнения ] 
Message
Сготвено на: 08 Юни, 2010 9:22 pm Вто 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
За кой ли път пиша рецепта за доматена супа...
Даже, днес, като реших да напиша отново, доста се позамислих.
Абе, мисля си, че няма по-проста супа от доматената.
Но, като продължих с тази непривична дейност - мисленето :) , стигнах до един интересен извод - ако на 100 души дадат еднакво количество домати и другите необходими продукти, с огромна вероятност ще имаме наличието на 100 различни на вкус доматени супи... :)
Следователно, не продуктите, а специфичният начин на приготовление правят ястието.

Та, поредната ми :oops:

ДОМАТЕНА СУПА
============

ПРОДУКТИ:
(за трилитрова тенджера)

между 600 г. и 1 кг. добре узрели домати,
2 с.л. олио,
1 голяма глава лук,
1/2 ч.л. захар,
1 ч.л. унгарски леко лют огненочервен червен пипер ( ...хайде, сега, капризи, става и най-обикновен... :) ),
1 с.л. брашно,
1 с.л ориз Жасминов или една сармичка хубаво тънко оризово фиде ( хм, пак капризи, става всякакъв ориз и всякакво фиде... :) ),
1 с.л. сушени листа керевиз (целина),
2 с.л. нарязан пресен магданоз,
30 г. топено сирене, натурално, без допълнителен аромат,
сол на вкус, около 3 ч.л.

НАЧИН НА ПРИГОТОВЛЕНИЕ:

1. Най-напред нарязваме голямата глава лук на ситни кубчета и леко осоляваме с част от солта. (Аз си приготвям предварително цялата необходима за ястието сол и периодически вземам от нея).

2. След това си подготвяте доматите.
Тук отварям една много голяма скоба - може да е много елементарно, но от това зависи времето за приготвяне на супата.
Класическият начин е да се бланшират и обелят доматите, след което да се сварят за 15 мин. в много малко вода и накрая да се пасират с пасатор.
Това е дългият начин.

А краткият е просто доматите да се настържат на ситно ренде (така правеха баба ми и майка ми).

3. Поставяме тенджерата на огъня и изсипваме олиото, добавяме леко осоления лук и започваме да задушаваме при около 170° при много често бъркане.
Степента на задушаване-запържване определяте единствено вие, според навиците и разбиранията си за здравословно.
Когато решите, че "моментът Х" е настъпил, добавяте смес от брашното с разбъркания в него червен пипер и прашинки лют пипер.
Енергично бъркаме, за да не загори.
Брашното с червения пипер става на едри гранули, но вие продължавате да бъркате поне 3-4 минути.

4. Разреждате, като добавяте от доматите постепенно, докато изсипете всичките.
Разбърквате до относителна хомогенност, след което разреждате с около 2 л. вода.
Оставяте да заври, като периодически разбърквате, за да не се утаи брашното на дъното и да загори (има такъв гаден навик... :( ).

5. Когато заври, добавяме солта, ориза и сушеният керевиз и оставяме да ври на тих огън 15 мин., след което добавяме топеното сирене. Варим още 5 мин., като разбъркваме.
Забележка: Топеното сирене е глезотийка, екстра "за разкош", може и без него, но пък с него става м-м-м... :)

6. Сваляме от огъня и добавяме магданоза, разбъркваме, захлупваме с капака и оставяме да изстине така.
Супата се прави елементарно, но вкусът и е изключително изящен и деликатен.
Определено супата е по-вкусна студена.
Можете, обаче, да я сервирате топла, с шепа "Кубети" вместо крутони.
Да ви е сладко! :)


Last edited by gotin on 14 Юни, 2010 12:13 am Пон, edited 2 times in total.

 Profile  
 
Сготвено на: 09 Юни, 2010 5:34 pm Сря 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Доматената супа е една от малкото, които се консумират от всички у дома. Затова още една рецепта никога не е излишна.
Затова с благодарност записвам рецептата и ще чакам с нетърпение да се появят евтини узрели на слънце градински домати.


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 2 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB