ПРОДУКТИ: 400 г. почистени и обелени тиквички 4 с.л. ориз 1 голяма глава лук 2,5 с.л. зехтин 1,5 ч.л. червен пипер половин вр. копър 1 пресна люта чушка 1 среден домат 1 ч.л. сол за плънката 1 ч.л. сол за осоляване 1/4 ч.л. смлян бял пипер 3 скилидки чесън 2 белтъка 50 г. краве масло
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Тиквичките нарязваме на половинки по дължината и осоляваме с 1 ч.л сол. Оставяме ги да си пуснат сока за половин час. Отцеждаме и измиваме тиквичките, нарязваме ги на кубчета. Доматът бланшираме и обелваме, срязваме на две и махаме семенната част. Останалата част нарязваме на много ситно. Смесваме тиквичките с доматите. Лукът обелваме и нарязваме наситно. Задушаваме го с 2 с.л. вода, ситно нарязаната люта чушка и 1/2 ч.л. сол десетина минути, добавяме тиквичките с доматите, поръсваме с червения и белия пипер, задушаваме още 5 мин. и добавяме промития няколко води ориз. Добавяме и леко разбитите с останалата 1/2 ч.л. сол белтъци. Задушаваме оше 1-2 мин. и сваляме от огъня. Оставяме оризът да попие отделената течност и да поизстине сместа. Добавяме зехтина, ситнонарязания копър и нарязаните скилидки чесън и внимателно разбъркваме сместа. С тази плънка завиваме сармички. Нареждаме ги в тенджерка, покриваме с обърната чиния, наливаме половин чаша вода и варим 10 мин. от завирането. След като изстинат, сервираме поляти с препържено масло, оцветено и овкусено с 1/2 ч.л. червен пипер.
|